חזרו אליי

מסכמים את 2022 – מביטים לעבר 2023

העדכון התקופתי - ינואר 2023

שנת 2022 הייתה שנה מאכזבת עבור ציבור המשקיעים ברחבי העולם, על כך אין עוררין. עליית האינפלציה, שהחלה בסוף 2021, לובתה עם פלישת רוסיה לאוקראינה ובהמשך התפשטה גם לרכיבי הליבה, דחקה בבנקים המרכזיים לצאת במהלך העלאות ריבית חדות ומהירות, ששינו סדרי עולם.

הירידות בשוק ההון היו נרחבות, חוצות מדינות וסקטורים. מדד הנאסד"ק נחתך בשליש ומדד S&P 500 ירד בכ-20% ואיתם נכנסו מדדי מניות מרכזיים נוספים לקטגוריה של "שוק דובי". המגמה הרוחבית המובהקת ביותר שנרשמה בשוק המניות העולמי היא הקוטביות בין ביצועי מניות ה"צמיחה" לביצועי מניות ה"ערך". בהשאלה מעולם הספורט, הייתה זו שנה בה שחקני ההתקפה הנוצצים, הכוכבים של השנים האחרונות, אכזבו בגדול, בעוד חוליית ההגנה של האפיק המנייתי שמרה על יציבות מרשימה. בצל העלאות הריבית, צנחו מניות ענקיות הטכנולוגיה אהובות המשקיעים דוגמת אפל, גוגל, מייקרוסופט או אנבידיה ב 50%-30%. התיאבון לסיכון שכל כך אפיין את עידן הפוסט-קורונה אבד, האוויר החם יצא מתחומים עתירי סיכון וחלומות, טירוף הספאקים (SPAC) נבלם, הביטקויין צנח ב-60%, וטרנד ה-NFT התאדה. במקביל, החברות השמרניות והלא נוצצות, מענפי הכלכלה המסורתית כמו פארמה, מזון או תעשייה ביטחונית, פגשו את 2022 ברמות תמחור נוחות יחסית, שעה שהכנסותיהן רגישות פחות להאטה במחזור הכלכלי. זאת, מכיוון שגם כאשר המצב פחות טוב, אנשים נוטים שלא להתפשר על תרופות, שירותי בריאות או מוצרי צריכה בסיסיים. בתוך כך, מניות מסקטורים אלו ירדו בשיעורים מתונים בלבד.

למרות שירידות בשוק המניות הן לא דבר נעים, הדרמה הגדולה התרחשה דווקא בשוק אגרות החוב. העלאות הריבית הביאו להתאמה אגרסיבית ברמות התמחור של כלל הנכסים הפיננסיים ברחבי העולם, גם של אלו הסולידיים ביותר. כפועל יוצא, האפיקים שמטרתם לספק הגנה ויציבות, לא מילאו, הלכה למעשה, את תפקידם ההיסטורי. אג"ח ממשלת ארה"ב ל-5 שנים הפסידה למשקיעים קרוב ל-10%, ואלו לטווחים ארוכים צנחו ב-15% ויותר. לשם השוואה, מדד הדאו-ג'ונס השיל כ-7% בלבד.

המשקיעים במניות ונכסי סיכון אחרים, יודעים שאלו נסחרים בתנודתיות כדרך קבע. הם מבינים שמדי תקופה יבוא גל של ירידות, אך מצפים שבטווח הארוך, התשואה הגבוהה תפצה על הסיכון. לעומת זאת, הציפייה מאפיקי החוב, ובפרט מאג"ח ממשלתיות או קונצרניות בדירוגים הגבוהים, היא שבתמורה לפוטנציאל תשואה נמוך יותר, הן תספקנה ודאות ויציבות רבה יותר. השנה החולפת הייתה יוצאת דופן, מכיוון שמשוואה זו לא התקיימה. גם המשקיעים השמרנים, אלו בעלי סיבולת הסיכון הנמוכה, ספגו הפסדי הון שכמותם לא חוו שנים ארוכות. כאשר בוחנים את הדברים במונחים ריאליים, אובדן הערך אף מתחדד. האינפלציה הגלובלית שחקה 9%-7% מערך הכסף, כך שלמעשה גם המשקיע השמרן ביותר, זה שהתבצר במזומן, ספג הפסד ריאלי לא מבוטל.

יש לומר, מנקודת מבטו של המשקיע הישראלי בשקלים, התמונה הייתה פחות שחורה. סביבת האינפלציה הייתה מתונה יותר, שוק המניות המקומי ירד פחות ממרבית מדדי הייחוס המרכזיים, ובאפיק האג"ח קונצרני, עליית התשואות הייתה מתונה בהשוואה לעולם. לצד זאת, התחזקות הדולר איזנה משמעותית את ההפסדים על השקעות בחו"ל.

אז מה הלאה?

לטעמנו, המגמה השלילית בשווקים איננה גזירת גורל. מהלך התאמת רמות התמחור לסביבת הריבית החדשה, מלווה אותנו כבר תקופה ממושכת, ויתכן שהוא קרוב למיצוי, כאשר סוגיית המפתח הייתה ונותרה האינפלציה. בהיבט זה יש בהחלט נקודת אור, בדמות מגמת התמתנות הנצפית בחלק מהגורמים מחוללי האינפלציה. בפרט, תהליכי ההידוק המוניטארי והתקררות הביקושים, לצד ההקלות בשרשראות האספקה, ירידת מחירי השילוח ומחירי הסחורות – כל אלו צפויים לפעול למיתון האינפלציה. עד כה, גישת הבנקים המרכזיים היא עדיין "ניצית", אך ככל ויתרבו האינדיקציות לכך שאיום האינפלציה חלף, הם צפויים לבלום את מהלכי ההידוק המוניטארי, ואולי בהמשך אף לחזור לסביבה מרחיבה ותומכת.

השנה החולפת, הדגישה את אופיו ההפכפך של שוק ההון, ובתוך כך את הצורך לנהל את הסיכונים באחריות, ולהקפיד על הקצאת נכסים מאוזנת, הבוחנת היטב את רמות התמחור ואינה נגררת אחר "טרנדים". במבט צופה פני עתיד, אפיק החוב מציע כיום תשואות שלא נראו כמותן זה שנים ארוכות, וגם באפיק המנייתי, התכווצות רמות התמחור מאפשרת בחינה מחדש של החלק המנייתי בתיק. חשוב להמשיך ולדבוק בהשקעה על פי רמת הסיכון שהולמת את התיק, בוודאי לא להימנע מהשקעה ולהתבצר במזומן, שכן ההיסטוריה מלמדת שמי שמחכה "עד יעבור זעם" משלם על כך מחיר. לצד זאת, חשוב גם להבין שאי הוודאות נותרת גבוהה, ומידת ההאטה בקצב צמיחת הכלכלה העולמית טרם התבהרה. בתוך כך, יש לצפות כי הסביבה הכלכלית תוסיף להיות מאתגרת, והשווקים הפיננסים ימשיכו להיסחר בתנודתיות גבוהה.

לשם כך, נדרשת סבלנות והתמדה, גישה המוכיחה את עצמה גם במצבים של תנודתיות ומשברים. אנחנו מאמינים שהדרך הנכונה להשקיע היא השקעה לטווח ארוך בצורה מפוזרת ומאוזנת.

לאורך זמן, השקעה בשוק ההון משתלמת.