חזרו אליי

תיק השקעות מאוזן - למה חשוב שתדעו מהו?

ההעדפות הפיננסיות שלנו בדרך כלל לא משתנות, ונשארות דומות גם אחרי חודש, שנה, שנתיים ואפילו חמש. אבל תיק השקעות דורש התאמות שוטפות - אנחנו קוראים לזה "איזון". אז איך תשמרו על תיק ההשקעות שלכם מאוזן? התשובה בטור הבא.

נתחיל עם דוגמה פשוטה

נניח שאתם רוצים להשקיע 200,000 שקלים ושתיק ההשקעות המומלץ והאופטימלי שלכם מכיל 70% ממדד מניות מסוים ו-30% ממדד איגרות חוב (אג"ח) מסוים, כלומר 140,000 שקלים במדד המניות ו-60,000 שקלים במדד האג"ח. זה ההרכב שמתאים לכם. זה המגדלור שלכם, זה כוכב הצפון. 

עכשיו נניח שמאז שהתיק הורכב, מדד המניות עלה ב-15% ומדד איגרות החוב עלה ב-3%. קודם כל, זה נפלא: שווי התיק עכשיו הוא 222,800 שקלים, כלומר התשואה היא 11.4%. במצב החדש, שווי הרכיב המנייתי עלה ל-161,000 שקלים ושווי רכיב האג"ח עלה ל-61,800 שקלים: המשקל של הרכיב המנייתי כבר אינו 70% - הוא 72.3%; והמשקל של רכיב האג"ח אינו 30% יותר כי אם 27.7%. מכיוון שהמניות והאג"ח עלו בשיעורים שאינם זהים, החלק היחסי השתנה, או, במלים אחרות, התיק כבר לא מאוזן לפי היחס שקבענו לו. 

לשמור על הדרך גם במציאות משתנה

כדי לאזן את תיק ההשקעות, בתנאים שהצגנו, ובהנחה שהרווחים יישארו בו, יש למכור מהמדד המנייתי ב-5,040 שקלים ולקנות ממדד האג"ח בדיוק באותו הסכום. שווי התיק כולו ימשיך להיות 222,800 שקלים, אבל ההרכב יחזור להיות 70% מניות ו-30% אג"ח.

כמובן, אפילו הבדלים מזעריים בין שיעורי השינוי של מחירי רכיבי תיק ההשקעות יפרו את האיזון של התיק, מה שלכאורה יחייב איזון מחדש. תיאורטית, זה יכול להידרש כל יום, ואולי אפילו כמה פעמים ביום.

 

איך VIDEA עוזרת לכם להישאר מאוזנים?

כבזכות היכולות הטכנולוגיות שלנו, אנחנו מבצעים מעקב צמוד - אבל מאזנים רק כשמתקיימים תנאים מסוימים. יש מקרים שבהם האיזון הופר, אבל זה לא הרגע המתאים להשיב אותו, וסיבה מרכזית לכך היא שפעולות האיזון כרוכות בעלויות ובסיכונים. ראשית, אם האי-איזון קטן מאוד, הנזקים ממנו עשויים להיות זניחים והעמלות הכרוכות בהשבתו עלולות להיות גדולות יותר מהאי-איזון. שנית, אין שום ודאות שניתן יהיה לבצע קנייה או מכירה בדיוק במחירים שישיבו את האיזון במלואו, ולכן כשהאי-איזון קטן, לא כדאי לטפל בו.

כמובן, יש דוגמאות מורכבות יותר. תיקי השקעות מכילים בדרך כלל יותר משני רכיבים, מה שקצת מקשה על חישוב האי-איזון ועל הטכניקות הדרושות כדי להשיב אותו. יש אפילו מצבים שמחייבים שינויים בהרכב התיק עצמו - שינויים במאפיינים הפיננסיים של המשקיעים. ויש לפחות מצב אחד כזה שניתן לחזות אותו כמעט בוודאות: חיסכון לפרישה. ככל שגילו של החוסך מתקדם יותר, כך חלקם של הרכיבים המסוכנים צריך לרדת וחלקם של הרכיבים המסוכנים פחות צריך לעלות.

השורה התחתונה

תנאי השוק המשתנים. לצד השינויים בהעדפות הפיננסיות של המשקיעים, מחייבים איזון מחדש של התיק לכל אורך חייו. וכשהפעולות האלה נעשות תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ובעלויות נמוכות, קל להבין את יתרונות ניהול התיקים הדיגיטלי.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>