חזרו אליי

תיק השקעות מומלץ – כך תבנו את התיק המתאים לכם

צברתם סכום כסף ואתם מעוניינים להשקיע אותו על מנת להפיק ממנו תשואה נאה? השלב הבא - בניית תיק השקעות לפי המטרות והמאפיינים הייחודיים שלכם. בכתבה שלפניכם נסביר כיצד בונים תיק השקעות, מה זה תיק מאוזן ואיפה כדאי בכלל להשקיע את הכסף.

אתם צעד אחד לפני בניית תיק ההשקעות שלכם ויכול להיות שבשלב הזה כבר קיבלתם המלצות שונות מצד קרובים, אנשי מקצוע ומביני עניין, או כאלה שחושבים עצמם לכאלה. רגע לפני שאתם בוחרים (או לא) בעצה של מי מהם, כדאי שתכירו ארבעה מרכיבים חשובים שמהווים את הבסיס לעולם ההשקעות.

הקשר שבין תשואה לסיכון

"תשואה" ו-"סיכון" הם שני מושגי בסיס בעולם ההשקעות. תשואה היא שיעור הרווח או ההפסד מההשקעה. לשם המחשה, אם קניתם 100 עפרונות ב-100 ש"ח ומכרתם אותם ב- 110 ש"ח, הרווח שלכם הוא 10 והתשואה לתקופה היא 10%, שזה הרווח מחולק בסכום שהושקע בתחילת הדרך. באשר לסיכון, קיימות דרכים שונות להגדיר אותו, אחת מהן היא ההפסד שעלול להיגרם לסכום ההשקעה בתרחישים פסימיים שונים. ככלל, קיים יחס ישר בין רמת הסיכון שבהשקעה לבין פוטנציאל התשואה שלה. כמשקיעים, אנו מעוניינים להשיג את התשואה הגבוהה ביותר ברמת הסיכון אותה אנו מסוגלים "לסבול" (המונח המקצועי נקרא "סיבולת הסיכון"). לקריאה נוספת על הקשר בין התשואה לסיכון.

אם ניישם את העקרונות הבאים ברשימה: פיזור, תמהיל והשקעה לטווח ארוך, נוכל להשיג את המטרה הזו.

מפזרים את הביצים בכמה סלים (ועדיף בהרבה סלים)

כאמור, המטרה היא למקסם את התשואה לרמת הסיכון המתאימה לנו, כלומר לסיבולת הסיכון שלנו. אחת הדרכים היעילות להורדת רמת הסיכון בתיק ההשקעות היא פיזור השקעות. כלומר, השקעה במספר נכסים בעלי מתאם נמוך, או התנהגות שונה. הפיזור מביא לירידה בתנודתיות התיק, ולאורך זמן לתשואה נאה. אחת הדרכים היעילות יותר ליצור פיזור בתיק היא באמצעות השקעה פסיבית, כלומר - קניה של מוצרים "עוקבי מדדים" העוקבים אחרי סוגי נכסים שונים, בעיקר אגרות חוב ומניות. כל מוצר (נייר ערך) שעוקב אחרי מדד, כולל למעשה תמהיל של עשרות עד מאות מניות ואגרות חוב (ומכאן שמו) ובכך מאפשר לנו ליצור פיזור רחב בתיק בצורה קלה ופשוטה. באופן כללי, בתקופות של צמיחה מדדי המניות עולים, ומדדי אגרות החוב מספקים תשואה שוטפת. בתקופות של מיתון ואף משבר, מדדי המניות יורדים ומדדי אגרות החוב מספקים יציבות, או לפחות יורדים בשיעור נמוך יותר.

שומרים על פרופורציות

נניח שהחלטתם לבנות תיק השקעות בעל תמהיל של 70% אגרות חוב ו-30% מניות, והשנה האחרונה הייתה מצוינת. מדד המניות שבחרתם עלה ב-20% ומדד אגרות החוב עלה ב-8% (זה פחות או יותר מה שקרה ב-2019). תשואת התיק הכוללת שלכם היא 11.6%, שאפו!

עכשיו התמהיל שלכם השתנה. אגרות החוב מהוות כ-68% מתיק ההשקעות (75 מתוך 111) והמניות כ-32% (36 מתוך 111). זה מעט יותר מסוכן ממה שקבעתם. בדוגמא הפוכה, שנה לאחר מכן, נרשמו ירידות של 30% במניות ו-10% באגרות החוב, החלק של אגרות החוב עולה ל-75% והמניות יורדות ל-25%. גם כאן, לא מאוד שונה מהתמהיל שאתו התחלנו, אבל מעט פחות מסוכן או במילים אחרות – לא ממצה את פוטנציאל התשואה לרמת הסיכון המתאימה לכם. ככל שהזמן יעבור, יגדל הפער בין הרכב התיק שקבענו בהתחלה לבין מצב התיק בפועל. על מנת לשמור על האיזון בתיק, מומלץ "להחזיר אותו" לתמהיל המקורי אחת לתקופה קבועה. זה יכול להיות פעמיים בשנה או בסוף כל רבעון, או אם תרצו, לפי ימי ההולדת של הילדים. זה לא באמת משנה, העיקר שהזמנים יהיו קבועים ולא תתפתו לעשות שינויים בגלל עליות או ירידות במדדים.

הזמן כן קובע

הגדרתם את התשואה שתרצו להשיג ואת הסיכון אותו אתם מוכנים ליטול, הבנתם מה הרכב התיק ולמה חשוב לשמור על הפרופורציות המקוריות שקבעתם. כעת הגיע הזמן להגדיר את טווח ההשקעה. גם פה קיים כלל ברור שההיסטוריה מוכיחה באופן חד משמעי - ככל שטווח ההשקעה שלכם גדול יותר, כך פוטנציאל הרווח שלכם גדל. ההסבר לכך פשוט: טווח השקעה ארוך מפחית את הסיכון להפסד.

אז עכשיו, אחרי שהתוודעתם לארבעת המרכיבים הבסיסיים, אתם בדרך הנכונה לענות לעצמכם איפה כדאי להשקיע את הכסף ואיזה תיק השקעות לבנות. אולם, כפי שאולי נוכחתם להבין מתיאור כללי של עקרונות ההשקעה, המציאות מורכבת יותר. לכן, לא מפתיע שרבים פונים למנהלי השקעות שינהלו להם את ההשקעות או לחלופה המתקדמת יותר, זו של ניהול תיק השקעות על פלטפורמה דיגיטלית. כדאי להתעכב על האפשרויות הגלומות בניהול תיק ההשקעות בדרך זו.

הפלטפורמה שמאפשרת (כמעט) לכל אחד להשקיע בדרך קלה ונוחה

אם בעבר עולם ההשקעות פתח את שעריו רק למי שהיה בעל כיסים עמוקים במיוחד, הגיעו היכולות הדיגיטליות וטרפו את הקלפים. היום, עם סכום של עשרות אלפי שקלים בודדים אתם יכולים לפתוח תיק השקעות דיגיטלי וליהנות מניהול מקצועי מצד גופים בעל רקע וניסיון בתחום. לדוגמה, אנחנו ב- VIDEA, השייכת לבנק לאומי, מציעים לכם תיק השקעות דיגיטלי התואם את המטרות ורמת הסיכון ("סיבולת הסיכון") שלכם. לאחר תהליך מהיר ופשוט שבמסגרתו אתם עונים על שאלון קצר, מותאם עבורכם תיק השקעות באמצעות אלגוריתם מתקדם, שמיישם את עקרונות ההשקעה שהצגנו. הכסף מנוהל עבורכם מא' ועד ת' בחשבון בנק בבעלותכם וניתן למשוך אותו בכל עת. יתרון נוסף הוא דמי הניהול השקופים וידועים מראש, שהינם מהנמוכים בשוק ניהול התיקים, ופוחתים אוטומטית עם הגידול בשווי התיק. ואולי הכי חשוב – פתיחת תיק השקעות ב-VIDEA פוטרת אתכם מהתעסקות בבחירת תמהיל ההשקעות ושמירה על האיזון בתיק, אולם מאפשרת לכם מעקב שקוף וצמוד אחר ביצועי התיק בכל רגע נתון.

בהצלחה בבניית תיק ההשקעות הבא שלכם!


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>