שוק דובי ושוק שורי – זה שיורד וזה שעולה
כאשר מבקשים לציין מגמה מתמשכת של שוק ההון לאחד מהכיוונים, נפוץ השימוש בביטויים שוק שורי (Bull Market) או שוק דובי (Bear Market). במילים פשוטות, שוק שורי הוא שוק במגמת עליה (כמו קרניו של השור המופנות כלפי מעלה), ושוק דובי הוא שוק במגמת ירידה (כמו כפות הדובים הפונות כלפי מטה).
איך משפיעים מצבים אלו על ההתנהגות של משקיעים ומה חשוב לזכור בכל אחת מהתקופות האלו?
לא כל ירידה מובילה לשוק דובי
שוק ההון מתאפיין בתנודות רבות, למעלה ולמטה. אבל האם כל תקופה של עליות הופכת את השוק לשוק שורי, ולהיפך - האם כל תקופה של ירידות נחשבת לכזו ההופכת את השוק לשוק דובי? שוק דובי ייחשב כזה כאשר ישנה ירידה של 20% מנקודת השיא של מדדי המניות המובילים, למשל מדד S&P 500, מדד הדאו ג'ונס ועוד.
מבחינה סטטיסטית, כשבוחנים את כל התקופות בהן השווקים המובילים היו בתקופה של שוק דובי מאז מלחמת העולם השנייה, רואים כי לשוק דובי לוקח לא מעט זמן להתאושש - תקופת הירידות בשוק דובי נמשכה בממוצע כ-12 חודשים. פרק הזמן שלקח לשוק המניות לחזור לרמה שלפני הירידות עומד על יותר משנתיים. הנתון הזה, אגב, אינו משקף את השוק הדובי האחרון שהיה קצר יחסית והחל במארס 2020, עם תחילת מגפת הקורונה, והסתיים באוגוסט של אותה השנה.
שוק דובי נגרם, פעמים רבות, כתוצאה מהאטה כלכלית המלווה בחששות של משקיעים, המושכים את השקעותיהם ממנו. שוק דובי עשוי להיות סימן למיתון מתקרב, אך לא תמיד - ב-30% מהמקרים לא סימל שוק דובי תחילתו של מיתון. בממוצע, מאז מלחמת העולם השנייה שוק דובי מתרחש כל 5.4 שנים, ובאופן כללי שוק דובי קצר יותר משוק שורי.
לא כל עלייה היא שוק שורי
שוק שורי ייחשב לזה שרושם עלייה מתמשכת במחירי המניות - עלייה של 20% לפחות מנקודת השפל במדדי המניות המובילים. שוק שורי יכול להימשך חודשים או אפילו שנים, והוא בממוצע ארוך יותר משוק דובי - 2.7 שנים בממוצע. השוק השורי הארוך ביותר נמשך מ-2009 עד 2020 ונרשמו בו עליות משמעותיות במדדים המובילים, חלקן של מאות אחוזים.
בניגוד לשוק דובי המסמל את חששות המשקיעים מהאטה כלכלית, שוק שורי מביא לידי ביטוי את האופטימיות של משקיעים ואת היציבות היחסית של הכלכלה.
דוהרים עם השור ובורחים מהדוב?
שוק שורי הוא שוק בו בזכות העליות במדדי המניות נוצר מצב בו כמעט כל השקעה מצליחה להניב תשואה חיובית ולכן נמשכים לשוק עוד ועוד משקיעים הרוצים לקחת חלק בחגיגה. זה לא המצב בשוק דובי. הנטייה הטבעית של משקיעים רבים בשוק דובי היא למשוך את השקעותיהם, בשל חוסר היכולת להתמודד עם ירידות וחוסר היכולת לדעת מתי הירידות האלו יסתיימו. כך, לדוגמה, הלחימה באוקראינה (שהחלה בסוף פברואר 2022) והאינפלציה הגבוהה, מייצרות אי שקט בקרב משקיעים החוששים מחוסר היציבות הזו - חוסר השקט הזה הוביל את הנאסד"ק למצב של שוק דובי, לאחר שרשם ירידה של 21% מהשיא בדצמבר 2021 (נכון למחצית מארס 2022).
במצבים כאלו, חשוב לזכור שירידות בשוק ההון הן "חלק מהחבילה", וחשוב לזכור, כשנכנסים לשוק ההון, כי מדובר בהשקעה לטווח ארוך. לכן גם אם מדובר בשוק דובי, כאשר ההשקעה היא לטווח ארוך, סביר להניח כי הירידות יתאזנו בעתיד ואולי אף יהפכו לעליות. מה גם שקשה עד בלתי אפשרי לתזמן את עיתוי הכניסה והיציאה מהשוק בצורה אופטימלית, ולכן מי שמושך את השקעתו בתקופה של שוק דובי, יתקשה מאוד לזהות את הנקודה בה התהפכה המגמה והגיע הזמן להשקיע מחדש וליהנות מהעליות.
יש אסטרטגיות השקעה שונות שיכולות להתאים למצבים של שוק דובי, ביניהן כאלו הכוללות פיזור השקעות. אחד ממכשירי ההשקעה המועדפים עלינו ב-VIDEA הם מוצרים עוקבי מדדים, שאינם מתמקדים בנייר ערך אחד או ניירות בודדים, אלא מייצרים פיזור השקעה.
בנוסף, אנחנו מאפשרים לכם לייצר מראש תיק השקעות בהתאם לרמת הסיבולת שלכם לסיכון - להעריך כיצד תוכלו להתמודד עם ירידות חדות בשוק ההון, במצב של שוק דובי למשל, ולהתאים לכם תיק בהתאם לצרכיכם, על מנת שלא תמהרו למכור את התיק גם בתקופות של ירידות בשוק ההון.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>