חזרו אליי

השקעה במניות - מה שחשוב לדעת

מניות הן חלק בלתי נפרד כמעט מכל תיק השקעה. מה חשוב לדעת ואיך להתאים את מבנה התיק למידת הסיכון המתאימה לכם באופן אישי

חלק בלתי נפרד מהשקעה בבורסה כרוך בהשקעה במניות. מה המשמעות של השקעה במניות? עד כמה היא מסוכנת/ משתלמת, ואיך ניתן למזער סיכונים? נתחיל מההתחלה:

מה זו מניה?

מניה היא נייר ערך שמעיד על חלק בבעלות על חברה. לכל חברה - פרטית וציבורית - יש כמות מסוימת של מניות, וחלוקתן בין בעלי המניות מייצגת את חלקם בבעלות. כאשר חברות מנפיקות בבורסה הן מנפיקות מניות חדשות במטרה לגייס הון למימון פעילויות שונות. המשקיעים, מוסדיים או פרטיים, הרוכשים את המניות הופכים לשותפים בחברה שאת מניותיה רכשו, באופן יחסי לשיעור האחזקה שלהם. משקיעים בעלי כמות קטנה של מניות אינם יכולים להשפיע באופן ישיר על המתנהל בחברה, ולחילופין גם אינם נושאי אחריות על המתרחש בה, אך הם רשאים להשתתף ולהצביע באספות בעלי מניות.

מחיר המניה משתנה בהתאם לביקוש ולהיצע. לכן, הגיוני לצפות כי מחיר מניה של חברה מסוימת יעלה בעקבות תוצאות כספיות טובות, או בעקבות פרסומים או הערכות כי החברה קרובה לחתימה על עסקה משמעותית. מנגד, משבר בשוק בו פועלת החברה יכול להוביל לירידה בשווי מניותיה. לעיתים הירידה בשווי המניה אינה קשורה כלל לפעילות החברה - כך למשל, מנייתה של ענקית מכשירי הכושר פלוטון (Peloton) ירדה בבכ- 11% תוך יום אחד ב-9 בדצמבר 2021, לאחר שידור פרק הפתיחה של הסדרה "And just like that" (סדרת ההמשך ל"Sex and the City") וזאת, מכיוון שאחת הדמויות המרכזיות בסדרה מתה מהתקף לב זמן קצר לאחר שהתאמנה על אופניים של החברה. חשוב לציין כי מניית החברה המשיכה לרדת גם בשבועות שלאחר מכן, אם כי גם מסיבות אחרות.

מה היתרונות ומה החסרונות בהשקעה במניות?

רכישת מניות, כאמור, הופכת את המשקיעים לשותפים בחברה ובכך מאפשרת להם ליהנות מהצלחתה על ידי קבלת דיבידנדים, במקרים בהם החברה מחלקת אותם. בנוסף, כאשר מנית החברה עולה יכולים המשקיעים להרוויח כתוצאה ממכירתה.

אך השותפות הזו גם מייצרת באופן טבעי סיכונים. מכיוון שיש פרמטרים רבים המשפיעים על מחיר המניה, כך כשם שמחיר המניה יכול לעלות בחדות - הוא גם יכול לרדת באופן דרמטי, ולפגוע בשווי תיק ההשקעות כולו. כפי שציינו, ירידה כזו יכולה לקרות גם כתוצאה מאירוע שאינו קשור לחברה כלל.

גופי השקעה בארץ ובעולם משקיעים משאבים רבים בניתוח פעילותן של חברות על מנת לנסות להעריך כיצד ינוע מחיר המניה של החברה, ולקבל החלטות השקעה על סמך ניתוחים אלו. הניתוחים יכולים להתבסס על מידע ציבורי לגבי החברה, מאפייני התחום בו היא עוסקת, זהות בעלי התפקידים בחברה ועוד. הניסיון מלמד שבמקרים רבים תחזיות למחיר המניה לא מצליחות לדייק ושהשימוש בהן אינו מבטיח השקעה מוצלחת יותר.

כיצד ניתן לצמצם את הסיכון הקיים בהשקעה במניות?

קודם כל, חשוב לזכור שהשקעה בשוק ההון היא השקעה לטווח הארוך. שוק ההון הוא תנודתי, ואחרי שפל - מגיעה בד"כ גם גאות. ההבנה הזו חייבת להיות חלק בלתי נפרד מתפיסת העולם של כל מי שבוחר להשקיע במניות.

אחת הדרכים לצמצם את הסיכון הקיים בהשקעה במניות היא להימנע מהשקעה במניות ספציפיות ובודדות ולהעדיף פיזור השקעות רחב. אחת הדרכים המוצלחות לבצע פיזור השקעות היא באמצעות השקעה פסיבית במכשירים עוקבי מדדים.
מהו מדד מניות? מדד מניות מציג את מחירן הממוצע של מניות החברות הכלולות בו. כך למשל - מדד תל-אביב 35 עוקב אחר 35 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בבורסה בתל- אביב. מדדים בולטים נוספים הם מדד תל-אביב 90, תל-אביב 125, מדד S&P 500 (כולל את המניות של 500 גופים מובילים, רובם אמריקאים), מדד דאו ג'ונס (הכולל את המניות של 30 חברות מובילות הנסחרות בבורסה בניו יורק), מדד נאסד"ק 100 (כולל את המניות של 100 החברות הגדולות הרשומות למסחר בנאסד"ק), מדד נייקי 225 (הכולל את המניות של 225 החברות הציבוריות בעלות השווי הגבוה ביותר בבורסה ביפן) ועוד. לצד מדדים מובילים אלו ישנם מדדים רבים נוספים, למשל כאלו העוקבים אחרי חברות הפועלות בתחום מסוים (טכנולוגיה, בנקים, גיימינג, פארמה וכו'), כאלו העוקבים אחרי חברות המיישמות אג'נדה ירוקה ועוד.

מטרתם של מכשירים עוקבי מדדים, כמו קרנות סל וקרנות מחקות, הינה להשיג תשואה קרובה ככל הניתן לזו של המדד אחריו הם עוקבים. כך, לדוגמה, קרן מחקה תל אביב 35 תעקוב אחר מדד תל אביב 35. השקעה במכשירים עוקבי מדדים מבטיחה פיזור של הסיכונים, ונחשבת להשקעה פסיבית. ב-VIDEA אנחנו מתמקדים בהשקעות פסיביות, מתוך התפיסה, המגובה במחקרים שונים שנעשו ברחבי העולם, ובניהם גם מחקר שעשינו אנחנו, לפיה השקעה בקרנות נאמנות מנייתיות פסיביות עדיפה על השקעה בקרנות אקטיביות.

בשורה התחתונה

להשקעה במניות יש יתרונות וחסרונות, אותם חשוב להכיר לפני שבונים תיק השקעה. בניית התיק צריכה להיעשות תוך הערכה של רמת הסיכון אותה מסוגל המשקיע לספוג, ובחינת מגוון הכלים המאפשרים פיזור וצמצום סיכונים.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>