קרנות מחקות: לעקוב אחרי המדד
בשוק ההון הישראלי קיימים 2 סוגי קרנות שעוקבות אחר מדדים ומשקיעים עשויים להתבלבל ביניהן: קרן מחקה וקרן סל. לפני ההבדלים בין שני סוגי המוצרים, קצת היסטוריה: בעבר שוק קרנות הנאמנות בישראל היה מורכב מקרנות נאמנות אקטיביות בלבד, כלומר קרנות שמנהל ההשקעות בוחר את ניירות הערך הנמצאים בהן (להבדיל מקרנות "פסיביות"). ב-2002-2003 החלה לצמוח בארץ תעשיית תעודות הסל, שהיא למעשה "גיור" של מוצר שנקרא (ETF (Exchange Traded Fund. תעודת סל היא מוצר שעוקב אחרי מדד מסוים. למשקיע הפשוט מתאפשר באמצעות תעודת הסל לקנות מדד מניות בלי לקנות מניות ספציפיות, בדמי ניהול נמוכים יחסית. ההשקעה בתעודות הסל התפתחה בקצב מואץ בישראל, ותחום זה הפך לענף תחרותי עם מעט שחקנים באופן יחסי.
במקביל נוצרו גם קרנות נאמנות מחקות שפעלו כקרן נאמנות והתחרו בתעודות הסל על הלקוחות המעוניינים להשקיע השקעה פסיבית. עם הזמן נוצרו עיוותים רגולטוריים שונים שגרמו לכך שהתחרות בין המוצרים לא הייתה תמיד הוגנת - כך למשל, קרנות הנאמנות נדרשו לעמוד בדרישות מחמירות של דיווח, דרישות בהן לא נאלצו לעמוד תעודות הסל.
כדי לתקן את העיוות הזה, הכריזה רשות ניירות ערך ב-2017 על תיקון 28. תיקון זה, שנכנס לתוקף ב-2018, הכניס את תעודות הסל לאותו משטר פיקוח לו מחויבות קרנות הנאמנות. במסגרת השינוי הזה הפכו תעודות הסל לקרנות סל וכך נוצר מצב של 2 מוצרים עוקבים – קרן מחקה וקרן סל.
מהן קרנות נאמנות מחקות?
קרנות נאמנות מחקות הן כלי השקעה פשוט יחסית, ועדיין משקיעים רבים לא ממש יודעים כיצד הוא פועל ומה היתרונות שלו על פני כלי השקעה אחרים.
אז מה הן קרנות מחקות? קרנות מחקות הן קרנות נאמנות שמטרתן להניב למשקיע תשואה הדומה לתשואת מדד מניות או אגרות חוב מסוים ע"י היצמדות לשינויים במדד שאחריו הן עוקבות. כך למשל קרן מחקה S&P 500 מטרתה לעקוב אחר השינויים במדד S&P 500 וקרן מחקה תל-אביב 125 מטרתה לעקוב אחר השינויים במדד תל-אביב 125 וכן הלאה.
איך זה עובד?
המשימה של קרן מחקה היא לתת למשקיע את התשואה הקרובה ביותר לתשואה של המדד אחריו היא עוקבת. מכיוון שכמעט בלתי אפשרי לעקוב באופן יומיומי בצורה מושלמת אחרי כל מדד שהוא, מנהלי הקרנות המחקות פועלים בדרכים שונים על מנת להשיג את התשואה הקרובה ביותר לזו שהמדד משיג, למשל על ידי קניית ניירות הערך בעלי המשקל הגבוה במדד, במשקולות שלהם באותו המדד, ו"משחק" בנכסים הפחות מרכזיים בו. הטכניקה והטקטיקה שכל מנהל קרן מחקה בוחר לעצמו יכולה להיות שונה, אבל בסופו של דבר כולם חותרים להשגת אותה תוצאה - לספק למשקיע את התשואה הקרובה ביותר לתשואת המדד אחריו בחר לעקוב.
איך בוחרים במה להשקיע?
2 המוצרים - קרן מחקה וקרן סל - כאמור עוקבים אחרי מדדים, אך חשוב להכיר את ההבדלים ביניהם: את 2 המוצרים ניתן לקנות ולמכור במחיר שנקבע להם פעם אחת ביום (בסוף היום), אך את קרן הסל ניתן בנוסף לקנות ולמכור במהלך יום המסחר בבורסה. כלומר, במחיר שעשוי להיות שונה מהמחיר היומי שנקבע בקרן. על מנת להקטין את הסיכוי לעיוות במחיר הקרן כתוצאה מכך שמתקיימות בה פעולות מסחר מועטות, מתקיים בקרן סל מנגנון שנקרא "עשיית שוק" שמנהל הקרן מחויב לו.
השורה התחתונה
לסיכום, קרן מחקה היא למעשה מכשיר יותר פשוט ולכן – עבור מי שמחפש יותר ודאות (הן בעלויות והן בשערים במהלך יום המסחר) – מכשיר זה יכול להוות פתרון מתאים. ישנם מדדים שאחריהם עוקבות רק קרנות סל, כך שאם רוצים לעקוב דווקא אחריהם – זו האלטרנטיבה היחידה.
ב-VIDEA אנחנו עושים שימוש נרחב בקרנות מחקות ו/או בקרנות סל ככלי השקעה, מכיוון שזה כלי שמתאים למתודולוגיית ההשקעה שלנו, המעדיפה השקעה פסיבית. ההעדפה הזו שלנו מגובה במחקרים המוכיחים כי השקעה בקרנות פסיביות עדיפה על השקעה בקרנות אקטיביות. הבחירה בקרנות מחקות גם תואמת את הנחת היסוד שלנו, אף היא מגובה במחקרים, כי לא ניתן לתזמן את השווקים. ההצלחות בתזמון השוק הן מקריות, וההנחה כי מנהל ההשקעות, מוכשר ככל שיהיה, ידע לתזמן את השוק ולהשיג את התוצאות הטובות ביותר עבור המשקיע - היא שגויה.
עבור המשקיע הפשוט, שמבין שתזמון שוק הוא בלתי אפשרי, הדרך הנוחה והזולה ביותר להיחשף למדד מניות או אג"ח מסוים, הוא באמצעות קרנות העוקבות אחר מדדים. וזאת, תוך בחירה בגוף שינהל עבורו את ההשקעות שלו בהתאם לרמת הסיכון המתאימה לצרכיו ויכולותיו.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>