על שוק ההון בעת הזו
האופטימיות שאפיינה את השווקים מתחילת השנה התקררה מעט לאחרונה, וחודש אוגוסט התאפיין בירידות שערים רוחביות בשוקי המניות בעולם. ה-S&P 500, מדד הדגל של הבורסה בארה"ב, נסוג בחודש החולף בכ-1.3%, ונכון לסוף אוגוסט עומדת התשואה הכוללת שהציג מתחילת השנה על כ- 19% "בלבד".
את שינוי הסנטימנט בשווקים, ניתן לייחס למספר גורמים:
ראשית - פער הציפיות אל מול המציאות, כאשר עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השני של 2023 הייתה אמנם סבירה, אך לא כללה הפתעות חיוביות יוצאות דופן אל מול תחזיות האנליסטים. בפרט, נכון הדבר בנוגע לחברות הטכנולוגיה הגדולות, אלו שמניותיהן הובילו את העליות בשווקים מתחילת השנה. חלקן דיווחו על קצבי צמיחה פושרים יחסית בהכנסות, ואף הנמיכו תחזיות, שעה שרמות התמחור בהן הן נסחרות הינן גבוהות בראייה היסטורית, וניתן להצדיקן רק במידה וקצבי הצמיחה יעלו בחדות.
שנית - נתוני מאקרו שהתפרסמו במהלך אוגוסט מאותתים על כך שקצב התמתנות האינפלציה אינו מספק. ביטוי לכך ניתן בנאומו של יו"ר ה-FED ג'רום פאוול בכנס הנגידים השנתי בג'קסון הול, בהתייחסו לסימנים לכך שהכלכלה לא מתקררת כמצופה, כאשר עליית התוצר עד כה השנה הייתה מעל הציפיות ומעל למגמה ארוכת הטווח, ואף הוצאות הצרכנים היו חזקות במיוחד. בנוסף, לאחר האטה חדה במהלך 18 החודשים האחרונים, תחום הדיור בארה"ב מראה סימני התאוששות. התפתחויות אלו עשויות להעמיד את התמתנות האינפלציה בסיכון, ולהצדיק הידוק נוסף של המדיניות המוניטרית, כלומר העלאות ריבית נוספות ודחיית מועד הפחתת הריבית. במובן זה, חדשות טובות לכלכלה הן חדשות פחות טובות לשוק המניות. לראייה, נתוני תעסוקה שהתפרסמו ממש בימים האחרונים והיו דווקא חלשים מהצפוי, עוררו מחדש את התקווה לעצירת העלאות הריבית, וגררו עליות שערים בשוקי המניות.
שלישית - כלכלת סין עומדת בפני קשיים, ותגובת המדיניות הכלכלית עד כה הייתה יחסית חלשה. יתכן ומצב זה משקף סובלנות רבה יותר של קובעי המדיניות להתמתנות הצמיחה, מה שמעלה את חשש המשקיעים כי חולשת הפעילות תימשך עוד זמן מה.
רביעית - סוכנות הדירוג Moody's הורידה את דירוג החוב של מספר בנקים קטנים ובינוניים בארה"ב, וזאת לדבריה בעקבות היחלשות פרופיל האשראי ועליה בסיכון, בעיקר בשל העלייה בעלויות המימון, לצד חולשה בשוק הנדל"ן המסחרי, פועל יוצא של המדיניות המוניטרית המרסנת של ה-FED.
מה הלאה?
ככלל, מימושים בהיקף מוגבל כפי שנרשם בחודש החולף אינם אירוע נדיר בשוק המניות. הם התרחשו בעבר, וימשיכו לבוא מפעם לפעם, בין היתר גם בעיצומו של שוק "שורי", כאשר המשקיעים מקבלים מעט "פחד גבהים" ומחפשים סיבות לצמצם חשיפה. לעיתים, הפאסימיות מוצדקת, אך במקרים רבים מדובר בחשש זמני הנוטה להיעלם. בכל הנוגע לתמונת המאקרו בעת הזו, אמנם האינפלציה טרם שככה, ואולם אנו מעריכים כי לא רחוק היום בו נתחיל לראות האטה בקרב הצרכן הפרטי ובנתונים שמגיעים משוק העבודה, מה שצפוי לתרום להתבססות האינפלציה בתוך יעדי יציבות המחירים. מצב זה יקל על הבנקים המרכזיים לשנות כיוון במדיניות המוניטארית, אל עבר סיום העלאות הריבית ומעבר למדיניות מרחיבה. ככל והתממשות תרחיש זה לא תלווה במיתון חריף, שוק המניות צפוי ליהנות מכך, וכך גם שוק החוב.
גם באשר לאיתנות המערכת הפיננסית, אנחנו איננו מודאגים במיוחד. אכן הסיכון ליציבותם של חלק מהבנקים הקטנים עלה במידת מה, ואולם איתנות הבנקים הגדולים והחשובים מערכתית הינה גבוהה. לשם המחשה, לפני מספר שבועות 34 הבנקים הגדולים בארה"ב עברו שוב בהצלחה את מבחני הלחץ הבוחנים את נזילותם ואת הלימות ההון שלהם תחת מצבי קיצון. בשורה התחתונה, גם בעת הזו אנו סבורים כי ישנו פוטנציאל למשקיעים בשוק ההון, לנוכח רמות תמחור נוחות של חלק ניכר מהנכסים, בין היתר בסקטורים מהכלכלה ה"מסורתית" שטרם התאוששו. בנוסף, מנועי צמיחה חדשים בכלכלה, כגון בינה מלאכותית, תחבורה חכמה, אנרגיה מתחדשת ותחומים נוספים, הולכים ומתפתחים ומהווים פוטנציאל צמיחה ארוך טווח בשוק.
לסיכום
תקופות של מימושים הן עניין טבעי במסגרת הדינאמיקה המאפיינת את שוק ההון לאורך זמן. בפרט, לאחר מהלך עליות שערים חד כפי שנרשם מתחילת השנה, סביר שיגיעו גם ימים של התאמה ברמת המחירים. במיוחד בתקופות כאלו, חשוב להקפיד על העקרונות הבסיסיים המנחים בניהול תיק השקעות, ובראשם החשיבות להתמיד בהשקעה ולהימנע מניסיונות לתזמן את השוק. כפי שראינו מתחילת השנה, על אף שלל הסיכונים, עליות שערים עשויות להתרחש גם בעתות בהן התמונה המאקרו כלכלית מאתגרת ולא בהכרח ברורה. במקביל, תפקידנו כמנהלי השקעות הוא לוודא שתיק השקעות של לקוחותינו בנוי נכון וכולל בתוכו את האיזונים הנדרשים בין אפיקי ההשקעה, וכמובן לערוך התאמות בהתאם להתפתחויות. במצב זה, תיק ההשקעות יוכיח עצמו לאורך זמן.
מסר אחרון שחשוב לנו לשקף בתקופה זו, הוא היתרון המובנה המצוי בשימוש במדדי שוק רחבים ומובילים. יתרון זה התחדד השנה על רקע הריכוזיות הרבה שאפיינה את ביצועי השוק, שהובל ע"י מספר מצומצם של מניות. הדינאמיקה בשוק המניות היא כזו, שלעיתים מניות השורה הראשונה רושמות ביצועי יתר, ולעיתים מניות השורה השנייה והשלישית מדביקות אותן. לעיתים מספר קטן של מניות הן שבולטות ומושכות למעלה, ולעיתים התשואה היא יותר רחבה ומתפזרת על פני מניות רבות מכלל הסקטורים. יכולתו של משקיע מן השורה "לפגוע" במניות ה"נכונות" כמעט ולא קיימת, ובמיוחד בתקופות בהן התשואה היא ריכוזית, מספיק שפספס כמה מניות בודדות על מנת שיישאר מאחור. בשל כך, חשיפה למדד שווי שוק רחב, מאפשרת למשקיע להימנע מטעויות שימנעו ממנו תשואה בתקופות של התנהגות שוק "ריכוזית", וכן ליהנות מעליות רוחביות גם בתקופות של תשואה "מבוזרת".