חזרו אליי

ניהול תיקי השקעות – מה זה בעצם?

יש לכם סכום כסף שאתם לא זקוקים לו מידית ואתם לא רוצים לסגור אותו בפיקדון. אתם רוצים להשקיע באפיק שיכול להניב רווחים גבוהים יותר. אז איך תנהלו תיקי השקעות בדרך הנכונה ביותר עבורכם?   

אתם יכולים כמובן לנהל את התיק לבד, אבל יש עם זה כמה בעיות: זה גוזל זמן ומחייב קשב מתמיד לשינויים בשווקים ויכולת להגיב להם במהירות, ידע מקצועי-מדעי ועוד אתגרים. מצד שני, אתם יכולים לתת לצד שלישי כלשהו לנהל את התיק עבורכם  תמורת תשלום שנקרא "דמי ניהול". דמי הניהול מבטאים כמובן את העלויות ואת המקצועיות של המנהל - וככל שהוא טוב ויעיל יותר, כך תוכלו להתפנות ביתר שאת וללא דאגה למשימות החשובות של חייכם המקצועיים והאחרים. מנהל תיקים טוב לא רק מניב תשואות טובות אלא גם מקנה ללקוח שקט נפשי.

השפעת הנתונים האישיים של המשקיע 

הנכסים בתיק ההשקעות רשומים על שמכם כל הזמן - אף פעם לא על שמו של המנהל, כמו שקורה לדוגמה בקרנות נאמנות. והניהול נעשה בעזרת אישור, ייפוי כוח, שאתם נותנים למנהל לפעול בשמכם.

אלה היבטים חשובים של ניהול תיקים, אם כי טכניים בעיקרם. מבחינה מהותית, ניהול תיקים הוא ההתאמה המתמדת של אסטרטגיית השקעה (הרכב התיק) למאפיינים הפיננסיים של הלקוח. המאפיינים הפיננסיים נקבע על ידיכם, הלקוחות. מאפיין אחד שלכם - כזה שלא תמיד מקשרים בצורה ישירה עם השקעות - הוא גילכם. ככל שאתם צעירים יותר, או, יותר נכון, ככל שמספר השנים שיש לכם עד לפרישה גדול יותר, אופק ההשקעה שלכם רחוק יותר והיכולת שלכם להתמודד עם סיכון טובה יותר. גילכם הוא איפוא יסוד מרכזי במאפיינים הפיננסיים שלכם. סעיף מרכזי אחר הוא גובה השכר שלכם ומרכיבים נוספים יכולים להיות תוכניות קונקרטיות, השקעות אחרות שכבר יש לכם וכדומה.

ניהול תיקים במציאות משתנה

תפקידו של מנהל התיקים הוא לתווך בין המאפיינים הפיננסיים שלכם, שעל פי רוב לא משתנים לעתים תכופות, לבין המציאות של השווקים הפיננסיים, שבהם לא רק שיש כמויות עצומות של נכסים שונים אלא גם המחירים שלהם משתנים בקצב מסחרר - מאות ולפעמים אלפי פעמים בכל יום מסחר.

יש הרבה אלמנטים של אי ודאות בשווקים הפיננסיים. אין אדם או מכונה שיודעים לנבא במדויק מחירי נכסים פיננסיים, בטח שלא לאורך זמן. אבל השווקים לא מתנהלים באנרכיה מוחלטת. יש תהליכים רבים שניתן לחזות אותם במידה סבירה של ביטחון. זה קצת כמו ניווט בים הפתוח: מזג האוויר תמיד יכול להשתנות והמסלול הקצר והבטוח ביותר משתנה מרגע לרגע, אבל נווט טוב יביא את הספינה ליעד.

הדימוי הזה גם ממחיש היטב את התפקיד החשוב ביותר של ניהול תיקים: התאמת התיק למצב המשתנה בשווקים הפיננסיים. תיק ההשקעות הראשוני יעיל כמו תוכנית הניווט הראשונה - אם זה יעבוד, זה יהיה רק ליעדים קרובים.

כמה זה עולה לנו?

הסכום הזה הוא היחיד שהלקוח ישלם למנהל התיקים, אבל אינו מהווה את כל עלויות הלקוח. עלויות נוספות נגבות על ידי הבנק של הלקוח. חלקן, כמו לדוגמה דמי משמרת, תלויים בגודלו הכספי של התיק. חלק אחר תלוי בפעולות - בדרך כלל עמלות מכירה וקנייה. יחד - דמי הניהול המשולמים למנהל התיקים והעמלות שהבנק של הלקוח גובה ממנו - מהווים את כל העלויות הכרוכות בניהול התיק.

הפעולות בתיק נעשות בדרך כלל לצרכי איזון. עקרונית, התאמת תיק ללקוח נעשית על ידי קביעת שיעורי המרכיבים השונים בתיק - מניות, אג"ח, מט"ח וכדומה. כשהשיעורים בפועל זהים לשיעורים שנקבעו בעת הקמת התיק, נאמר שתיק ההשקעות מאוזן. מעצם טבעם של השווקים, לא כל ניירות הערך הנסחרים בהם משתנים באותם הכיוונים ובאותן העוצמות. במקרים כאלה, נאמר שיש "לאזן" את התיק. עם זאת, לא בכל מצב שבו יש סטייה פעולת איזון היא נדרשת או יעילה, בעיקר מפני שאיזון חושף לסיכונים ומפני שכרוכות בו עלויות. שיקול הדעת הזה הוא משימה חשובה נוספת של מנהל התיקים.

השורה התחתונה:

עכשיו אפשר להשלים את התמונה: ניהול תיקים הוא מכונה שבצד אחד שלה מכניסים את המאפיינים הייחודיים של הלקוח - ומצד שני יוצא תיק השקעות מדויק לכל מצב בשווקים הפיננסיים. והניהול הוא הבחירה של רכיבי התיק - ושמירה על מאפייניו.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>