יתרון הביתיות? מדוע העדפה של השקעות בחברות מקומיות אינה בהכרח טובה
באופן טבעי, רוב בני האדם מעדיפים לפנות למוכר להם. כך, נעדיף לחזור לבלות במקומות בהם נהנינו בעבר, נעדיף לתקשר עם אנשים בעלי רקע תרבותי דומה, ונעדיף לצרוך מותגים מוכרים לנו, או כאלו עליהם קיבלנו המלצות מבני משפחה ו/או חברים.
ההעדפה הזו של מה שמוכר וידוע באה לידי ביטוי גם בעולם ההשקעות. משקיעים רבים, מעדיפים להקצות יותר מכספם להשקעות בחברות מוכרות להם ובעיקר - כאלו מהמדינה שלהם.
ההטיה הזו נקראת Home Country Bias.
בישראל ההטיה מקבלת ביטוי מוגבר
יש הסברים שונים להעדפה זו. אחד מהם הוא פטריוטיות, ורצון לתמוך בחברות מקומיות. סיבה נוספת נובעת מההיכרות היומיומית עם מותגים מקומיים וחשש, שאינו בהכרח מבוסס, מהשקעה במותגים פחות מוכרים. כך, למשל, משקיע ישראלי יעדיף לקנות מניות של רשת סופרמרקטים מקומית ומוכרת לו, על פני השקעה ברשת זרה, גדולה ככל שתהיה. סיבות נוספות הן חשש משינויים בשערי חליפין וההשפעה שיכולה להיות להם על תיק ההשקעות, כמו גם חוסר הכרות עם מגבלות רגולטוריות שונות במדינות אחרות או עלות גבוהה יותר של חלק מהעסקאות המבוצעות בחו"ל.
הטיה שמשפיעה גם על מנהלי תיקים
ההטיה הזו לא משפיעה רק על משקיעים עצמאיים, היא יכולה להשפיע גם על גופים המנהלים את תיק ההשקעות. גם מנהלי קרנות עשויים להרגיש כי הבחירה שלהם באג"ח קונצרני או מניה של חברה מקומית, מייצרת איזה ביטחון עבורם ועבור מי שהם מנהלים עבורם את ההשקעות. כאשר מדובר בניירות ערך של חברות מקומיות, יכולה להיווצר התחושה בקרב מנהל הקרן כי יש לו יותר יכולת להבין במה הוא משקיע ואולי אף להתנבא כיצד תתנהל ההשקעה – וזאת כתוצאה מהיכולת שלו להיפגש עם בכירי החברה המקומית, "להרגיש" אותה טוב יותר, ויכולת לנתח את הפעילות שלה באופן טוב יותר מפני שהיא פועלת בשוק אותו הוא מכיר.
יתרונות הפיזור
אבל הטיה להשקעות בחברות מקומיות לא פועלת בהכרח לטובת המשקיע, ומתנגשת עם הגישה הרווחת שממליצה לפזר את תיק ההשקעות. גישה זו אומרת כי פיזור השקעות מסייע בהקטנת סיכונים ומשפר את איכות התיק על ידי הקטנת הסיכון והגדלת הסיכוי לתשואה נאה, בעיקר אם מקפידים על השקעה לטווח ארוך.
למשל בארץ - שווי שוק המניות הישראליות מהווה אחוז נמוך מאוד משוק המניות הגלובלי – נתון זה בפני עצמו מהווה חיסרון משמעותי עבור מי שמעדיפים להתמקד בהשקעות בעיקר בניירות ערך מקומיים. עצם היותו של השוק הישראלי קטן – הופך אותו בהכרח למוגבל באופציות ההשקעה ומקשה על הפיזור והגיוון של תיק ההשקעות.
ריכוז השקעות בשוק הביתי מגביר באופן טבעי את הסיכון. כך למשל, במקרה של הורדת דירוג האשראי של ישראל כתוצאה משינויים שונים, או הידרדרות במצב הביטחוני - תיקי ההשקעות של ישראלים יספגו מכה קשה.
אנחנו בוידאה מאמינים בגישה של פיזור השקעות, ולכן חלקו של השוק הישראלי בתיקים שאנו מנהלים קטן משמעותית מהממוצע על פי סקר קרן המטבע הבינלאומית שהזכרנו קודם.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>