על הקו: כל מה שצריך לדעת על מניות דואליות
העובדה שהעולם הוא כבר מזמן כפר גלובלי, מגבירה את הצורך של חברות לבסס נוכחות ביותר ממדינה אחת. הנוכחות הזו באה לידי ביטוי גם ברצון להיסחר במספר בורסות במקביל.
חברות לא מעטות הנסחרות בבורסה בתל אביב, נסחרות במקביל בבורסה נוספת – ליתר דיוק יותר מ-60 נכון לאפריל 2023. המניות של חברות אלו נקראות מניות דואליות (על אף העובדה שהן יכולות להיסחר בכמה בורסות במקביל, ולא רק בשתיים). על פי נתוני רשות ניירות ערך, שווי השוק של החברות הדואליות מהווה בשנים האחרונות בין 40% ל-60% משווי השוק של הבורסה לניירות ערך בתל אביב.
מרבית הדואליות – חברות טכנולוגיה
למעלה מ-20 שנה משקיעה הבורסה בתל אביב מאמצים על מנת לעודד חברות ישראליות שהנפיקו בחו"ל, לרשום את מניותיהן למסחר גם בבורסה בתל אביב.
חוק הרישום הכפול שנכנס לתוקף בשנת 2000 מאפשר לחברות ישראליות הנסחרות בבורסה בתל אביב להירשם למסחר בבורסה נוספת. עד 2018 ניתן היה להירשם ב-3 בורסות נוספות בלבד - בורסת ניו יורק, בורסת לונדון ובנאסד"ק. החברות הדואליות נהנות מהקלות רגולטוריות - בחובות הרישום למסחר ובדיווח על אירועי חברה. בנוסף, גובש עבורן "מסלול מהיר" לכניסה למדדי הבורסה.
ב-2018 אישרה הכנסת תיקון לחוק ניירות ערך אשר הרחיב את הסדר הרישום הכפול כך שיכלול 3 בורסות נוספות – בורסת סינגפור, בורסת הונג-קונג ובורסת טורונטו. כיום מרבית המניות הדואליות בבורסה בתל אביב הן של חברות טכנולוגיה, ביניהן נייס, אודיוקודס, אלביט, טאואר, אורמת, סאפיינס ועוד. אבל לא רק חברות טכנולוגיה מרכיבות את רשימת המניות הדואליות הנסחרות בתל אביב ואפשר למצוא ביניהן גם את טבע, ICL (כיל) וקבוצת דלק. מרבית המניות הדואליות נכללות במדד תל אביב 125.
חשיפה למשקיעים בשווקים בינלאומיים גדולים
הרצון של חברות להיות רשומות למסחר בבורסות נוספות, מלבד הבורסה בתל אביב, נובע מכמה סיבות. רישום בבורסה זרה מספק חשיפה לשוק בינלאומי גדול - ובעיקר למשקיעים בשוק זה. כך, חברה שמרבית השוק שלה נמצא בארה"ב, תרצה להיות רשומה למסחר בשוק האמריקאי, ותרצה להיות חשופה גם למשקיעים באותו שוק, ובאופן כללי - רישום כפול מגדיל את אפשרויות גיוסי הכספים הקיימים בפני החברה. בנוסף, הרישום הכפול מאפשר לאותן חברות, בכפוף לתנאים מסוימים כמובן, להיות חלק ממדדי מניות גדולים ומובילים, כמו למשל מדד S&P500 או מדד NASDAQ.
ומדוע להישאר רשומות גם בתל אביב? יש חברות שמעדיפות לשמור על הרישום בבורסה הישראליות כדי "להיות על הרדאר" של בתי ההשקעות והאנליסטים המקומיים, דבר שהן מאמינות כי יעזור להן לייצר מחזורי מסחר גדולים יותר במניות החברה. בנוסף, רישום כפול מאריך את השעות בהן ניתן לסחור במניות החברה, לאור העובדה שיום המסחר בישראל ובחו"ל אינו מקביל בשל הפרשי השעות, ומגדיל את מספר הימים בהם ניתן לסחור במניה, ביחס למניה שרשומה למסחר רק בחו"ל. מנקודת מבטם של המשקיעים, ניתן להוסיף את העובדה שרישום כפול מאפשר לקנות או למכור את מניות החברה בעלות נמוכה וללא צורך בהמרת מטבע.
אל תבנו על פערי המחירים
כאשר חברה נסחרת ביותר מבורסה אחת עשויים להיווצר פערי מחיר בין שער המניה בבורסות השונות. כך, אם חברה מסוימת רשומה בבורסה בניו יורק ובבורסה בתל אביב, ובשישי בלילה - שעון ישראל - יחול שינוי משמעותי בשער המניה, השינוי הזה יבוא לידי ביטוי בבורסה בתל אביב רק ביום שני בבוקר. לכן, יכול להיווצר מצב של פער זמנים בין מחיר המניה בישראל בהשוואה למחיר המניה בניו יורק, אשר ייסגר מיד עם פתיחת המסחר בישראל. לעיתים נוצרות הזדמנויות שבהן ניתן לנצל את הפער בין השערים ליצירת רווח מהיר ("ארביטרז'"), אך לשם כך יש צורך לרכוש או למכור את המניה רק בזמן שבו שתי הבורסות פתוחות במקביל - וזהו חלון זמן מצומצם. בנוסף, בגלל ההתפתחות הטכנולוגית במערכות המסחר - הפערים האלו נסגרים מהר יחסית, והיכולת למנף את הפערים האלו ליצירת רווח - היא קטנה מאוד.
חשיפה של המשקיע לשווקים בינלאומיים
השקעה במניות, הכוללת גם השקעה במניות דואליות, מספקת למשקיע חשיפה רחבה ואף חשיפה לשווקים בינלאומיים, בלי כל מה שכרוך בהשקעה במטבע זר וללא הצורך לשקול האם לבצע גידור השקעות.
בבחינת תיק השקעות מומלץ, כל משקיע צריך לבחון מה מידת הסיכון שבה הוא מעוניין, ומה הם צרכיו. אנחנו בוידאה נשמח להתאים ולנהל עבורך תיק השקעות בהתאם לצרכים ולהעדפות שלך.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>