חזרו אליי

הבורסה לניירות ערך - קווים לדמותה

כמה חברות נסחרות בבורסה הישראלית, מה הם שלבי המסחר ובכמה גדל מספר חשבונות המסחר החדשים בה בשנתיים האחרונות

הבורסה היא זירת מסחר בה נפגשים חברות וגופים המעוניינים לגייס כסף מהציבור, ומשקיעים - ציבוריים ופרטיים, המעוניינים להשקיע בגופים האלו. בבורסה נסחרים מוצרים פיננסים שונים ביניהם מניות, אגרות חוב, מדדי מניות, קרנות מחקות, קרנות סל. משקיעים הקונים את המוצרים הפיננסים השונים הופכים למעשה לשותפים או בעלי חוב בחברה בה השקיעו, ולכן הגופים הנסחרים בבורסה מחויבים לדיווח ולשקיפות.

הבורסה לניירות ערך בתל אביב

הבורסה לניירות ערך בתל אביב היא הבורסה היחידה הפועלת בישראל. היא הוקמה בספטמבר 1953 ועד 2017 היתה גוף ללא מטרות רווח בבעלות הבנקים. ב-2017 עבר בכנסת החוק לשינוי מבנה הבורסה, אשר הוביל להפיכתה לחברה למטרות רווח. באוגוסט 2019 החלו ניירות הערך של הבורסה לניירות ערך בתל אביב להיסחר בה. פעילותה של הבורסה מפוקחת על ידי רשות ניירות ערך.

המדדים המובילים בבורסה בתל אביב הם מדד תל אביב 35 (מדד זה, שבעבר נקרא מדד המעו"ף, עוקב אחר 35 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר הנסחרות בה); מדד תל אביב 90 (העוקב אחר 90 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה); ומדד תל אביב 125 (העוקב אחר 125 המניות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר). נכון ל-2022 נסחרות בבורסה בתל אביב כ-550 חברות מתחומים שונים - פיננסים, נדל"ן, הייטק, חברות תעשיה שונות ועוד. השווי של כל החברות הנסחרות בבורסה בתל אביב הוא מעל טריליון שקל, ומדי יום אנשים קונים ומוכרים בה מניות בשווי של שני מיליארד שקל.

איך זה עובד?

המסחר בבורסה הישראלית, הנעשה כולו דרך מערכות ממוחשבות בלבד, מתקיים בימים ראשון עד חמישי (להוציא חגים ומועדים), וזאת לעומת שאר הבורסות בעולם הפועלות בימים שני עד שישי (מלבד חגים). בנוסף, הבורסה בתל אביב פועלת במתכונת חלקית בחגים מסוימים (דוגמת חול המועד סוכות ופסח). להבדלים האלו בימי הפעילות יש השפעה על מי שמחזיקים בתיק השקעה הכולל, למשל, קרנות נאמנות שרשומות למסחר בארץ אבל עוקבות אחר מדדים בחו"ל. כך, בקרנות אלו המסחר יתקיים במשך 4 ימים בלבד ולא 5 ימים. עובדה זו מקטינה את מספר ימי המסחר שבהם משקיע בקרנות אלו יכול להגיב להתרחשויות בחו"ל, לטוב ולרע.

יום המסחר בבורסה נחלק ל-5 שלבים עיקריים:

1. שלב טרום פתיחה: בשלב זה מועברות פקודות למכירה ולקנייה של ניירות ערך, אבל לא מתבצעות עסקאות.

2. שלב מסחר הפתיחה: בשלב זה, האורך שניות ספורות בלבד, נקבע שער הפתיחה לכל נייר ערך על בסיס הפקודות שהוזרמו בשלב טרום הפתיחה.

3. שלב המסחר הרציף: שלב זה, הנקרא גם שלב הרצף ונמשך לאורך מרבית יום המסחר, הוא השלב בו מתקיים מסחר בין קונים אנונימיים למוכרים אנונימיים בניירות הערך.

4. שלב טרום נעילה: בשלב זה מועברות לבורסה פקודות מכירה וקנייה אבל לא מתבצעות עסקאות.

5. שלב מסחר נעילה: בשלב זה, הסוגר את פעילות היום בבורסה, מתבצעות עסקאות בשער הנעילה הנובעות מפקודות שהיו בספר הפקודות בשלב טרום הנעילה. בסיום התהליך נקבע שער הנעילה עבור כל נייר ערך.

ערוץ השקעה אטרקטיבי

בשנים האחרונות ובמיוחד מאז תחילת מגפת הקורונה, הפכה ההשקעה בבורסה לפופולרית יותר. אחת הסיבות היא הזמן הפנוי שנוצר לאנשים בעת הסגרים שאיפשר להם להעמיק את ההבנה בשוק ההון ובאופציות שהשקעה בו מייצרת עבורן. בנוסף, שנת 2021 היתה שנה של עליות בבורסות ברחבי העולם, מה שהפך את הבורסות השונות, ביניהן גם הבורסה התל אביבית, לאטרקטיביות. על פי נתוני הבורסה בשנת 2020 נפתחו קרוב ל-135 אלף חשבונות מסחר חדשים, וב-2021 כ-140 אלף חשבונות מסחר חדשים. למרות העלייה הזו, אחוז המשקיעים הפרטיים בבורסה בתל אביב עדיין נמוך ועומד על כ-10% מכלל המשקיעים בבורסה, לעומת 15% ואף 20% ויותר בבורסות אחרות ברחבי העולם.

חשוב לדעת שהבורסה נוגעת גם למי שאינו סוחר בעצמו בבורסה, מאחר ולרובנו יש קרן פנסיה, קרן השתלמות וכדו' אשר חלק הארי של נכסיהם מושקעים בניירות הנסחרים בבורסה.


רוצים להשקיע בשוק ההון? הנה כמה שאלות שחשוב שתשאלו את עצמכם.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>