חזרו אליי

השקעות בזמן משבר: לנשום עמוק ולחכות

כשהשווקים רועדים, הנטייה הטבעית של רבים ורבות היא למשוך את הכסף ולחכות עד יעבור זעם. למה זו טעות ומה צריך לשנן כדי לצאת מהלחץ?

השווקים בכל העולם סובלים מחוסר יציבות מזה תקופה לא מבוטלת. את חוסר היציבות הזו מרגישים כולם, ובוודאי מי שכספם מושקע בשוק ההון. המדדים המובילים בעולם ובישראל ירדו מתחילת השנה באחוזים ניכרים (כך, למשל, עד ל-31/5/2022 ירד מדד S&P 500 בכ-13%, מדד הנאסד"ק ירד בכ- 22% ומדד תל אביב 35 ירד בכ-4%).

קשה למצוא משקיע שנשאר אדיש לירידות האלו, ועוד יותר קשה להתעלם מהמלצות שונות למשוך את הכסף עכשיו, להעביר אותו לאפיקי השקעה אחרים, לנהל אותו בצורה אחרת ועוד. מול כל רעשי הרקע האלו חשוב לזכור, כי תקופה של משבר בשוק ההון היא לא תקופה טובה לצאת משוק ההון, אם הכוונה היא לחזור אליו בהמשך. דווקא בתקופות של ירידות צריך להירגע, "לנשום עמוק" ולחכות עד יעבור זעם.

ועדיין, מה עושים עם החששות? אולי יעזור לכם אם תזכרו את העקרונות הבאים:

1. השקעה לטווח ארוך מוכיחה את עצמה:

אחרי כל ירידה מגיעה עלייה. את העובדה הזו (כשמדובר בשוק ההון) חשוב לזכור. כמובן שאין ערובה שמה שקרה בעבר יחזור על עצמו, אבל מבחינה סטטיסטית, לאורך שנים, שוק דובי (שוק המתאפיין בירידות שערים), מתרחש כל 5.4 שנים, והוא קצר יותר משוק שורי (שוק המתאפיין בעליות). תקופת הירידות בשוק דובי, בממוצע, נמשכה כשנה.

לאורך שנים, השקעה לטווח ארוך מוכיחה את עצמה כצעד מוצלח. מחקרים שונים הראו כי לאורך זמן, גם כאשר יש מפולות בשוק ההון, אלו נמחקות בתוך התקופות הארוכות של העליות. כך, אם בוחנים את מדד S&P 500 לאורך שנים - רואים כי אחרי כל משבר, הגיעה התאוששות שפיצתה עליו: משבר הדוט קום, בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20 הוביל, לדוגמה, לירידה של 49% בשווי המדד, אבל 5 שנים לאחר מכן הוא השלים עלייה של 100% משוויו טרם המשבר. כך גם משבר הסאב פריים ב-2008 שהוביל לירידה של 57% בשווי המדד אבל 10 שנים לאחר מכן שוויו היה גבוה ב-311% משוויו טרם המשבר.

2. פיזור מקטין סיכונים:

אחת הדרכים להתמודד עם תקופות משבר היא להעדיף פיזור השקעות. כשבוחרים באסטרטגיה כזו, מבטיחים כי לא כל ההשקעה מרוכזת במנייה מסוימת, או בסקטור מסוים. הפיזור מבטיח, למעשה, כי לא כל הכסף חשוף לאותה רמת סיכון. לכן, אנחנו ב-VIDEA מעדיפים השקעות במוצרים עוקבי מדדים המבטיחים את הפיזור הזה.

3. אל תנסו לנצח מפולות:

תזמון הוא הכל - לא רק בשוק ההון, אלא בהיבטים רבים בחיים. אבל בכל מה שקשור לשוק ההון - תזמון השוק הוא בלתי אפשרי. בתקופות של משבר מתחזקים הקולות הקוראים למשוך השקעות עכשיו כי השוק עוד ירד, ומבטיחים כי ניתן יהיה לאתר את הרגע הנכון, ממש לפני תחילת העליות - ולהיכנס שוב. מחקרים מוכיחים, פעם אחר פעם, כי הניסיונות לחזות את השוק הם בלתי אפשריים. עוד מראים המחקרים כי ניסיונות אלו עלולים למחוק תשואה של שנים.

לעומת זאת, כשמדובר במשקיעים מתחילים, תקופה של ירידות, כמו התקופה הנוכחית, עשויה להיות דווקא זמן מתאים להיכנס לשוק ההון, כל זאת בהנחה כי הם מבינים שמדובר בהשקעה לטווח ארוך ושאינם זקוקים לכסף בטווח של השנים הקרובות. עבורם, אנחנו יכולים לבנות תיק השקעות מומלץ אפילו מסכום של 50 אש"ח, בהתאמה אישית לצרכים שלהם, בהתבסס על רמת הסיכון שהם יכולים לספוג. רק חשוב לזכור, כי השוק עוד בהחלט יכול להמשיך לרדת ולקחת זאת בחשבון.

קשה להסתכל על הכסף שלכם מאבד מערכו ולא לעשות כלום, אבל לפעמים הפסיביות חיונית. משיכת ההשקעות שלכם בתקופה כזו אינה צעד חכם, אלא אם אין לכם ברירה ואתם זקוקים לכסף באופן מיידי או שקיבלתם החלטה ששוק ההון הוא לא המקום המתאים עבורכם.

אפשרות נוספת העומדת בפניכם אם תרצו להישאר בשוק ההון היא בחינה מחדש של רמת הסיכון שבחרתם לתיק ההשקעות שלכם. יתכן מאוד שתקופת ירידות שערים בשוק הוכיחה לכם שרמת הסיכון איתה תוכלו לחיות בשלום שונה מרמת הסיכון שבחרתם בזמן בניית תיק ההשקעות שלכם. ולכן ניתן לבצע חישוב מחדש של רמת הסיכון ולעבור להשקיע באמצעות תיק שיותאם לרמת סיכון זו.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>