חזרו אליי

מניות ערך מול מניות צמיחה: המבטיחות מול היציבות

מה ההבדל בין שני המושגים, מדוע זה לא נכון בהכרח להתמקד בהשקעה רק במניות מסוג מסוים, ואיך אפשר לשלב ביניהן

השקעה במניות כרוכה בבחירה באילו מניות נכון וכדאי להשקיע. במסגרת זו, שומעים לא אחת על הבחירה בין מניות "צמיחה" למניות "ערך" וההתאמה של כל אחת מהבחירות לסוגי משקיעים שונים. אבל מה זה בכלל מניות צמיחה ומניות ערך ומה המשמעות מבחינת תיק ההשקעה של כל לקוח?

דיבידנדים מול צמיחה

מניות צמיחה הן מניות של חברות שההכנסה שלהן צומחת בשיעורים גבוהים, מעל הצמיחה הממוצעת בשוק שבו הן פועלות, ומצויות בדרך כלל בשלב בהתפתחות שלהן, שבו הן משקיעות משאבים רבים בפיתוח מוצרים חדשים ובהגדלת נתח השוק שלהן. בדרך כלל התמחור של מניות צמיחה, כפי שמתבטא במכפיל הרווח שלהן, גבוה יותר מהתמחור של מניות ערך . נזכיר כי מכפיל הרווח מבטא את היחס שבין מחיר המניה הנוכחי להכנסה למניה. ככל שהיחס גבוה יותר, השוק צופה לכאורה שיעור צמיחה גבוה יותר לחברה ולכן מייחס שווי גבוה יותר למניה שלה. בין הדוגמאות למניות צמיחה בולטות בשנים האחרונות מניות של חברות טכנולוגיה - APPLE, META (FACEBOOK), AMAZON ו-TESLA.

מניות ערך הן מניות של חברות שהכנסתן צומחת בשיעורים נמוכים יחסית, אבל הן נחשבות להשקעה יציבה ויש שיאמרו אפילו משעממת. בדרך כלל אלו חברות שלא משקיעות הרבה באופן יחסי בפיתוח מוצרים או שירותים חדשים, אלא מייצרות תזרים מזומנים יציב יחסית. על אף שאינן מלהיבות כמו מניות צמיחה מתחרות, חברות כאלו יכולות להפנות חלק גדול יותר מהרווחים שלהן לתשלום דיבידנדים למשקיעים. לרוב, מניות ערך הן מניות של חברות שזעזועים בשווקים משפיעים עליהן פחות, ולכן נחשבות להשקעה סולידית יותר ממניות צמיחה. דוגמאות למניות ערך הן מניות של החברות BERKSHIRE HATHAWAY (חברת האחזקות של משקיע הערך האגדי, וורן באפט), JOHNSON & JOHNSON, COCA COLA ועוד.

הזכרנו קודם את התמחור הגבוה שמעניק השוק למניות צמיחה ביחס למניות ערך מתחרות. לשם המחשה – מכפיל הרווח של מדד NASDAQ 100 (מדד מניות הטכנולוגיה המוביל) עמד נכון לסוף דצמבר 2023 על 25 בזמן שהמכפיל על מניית APPLE שהיוותה באותו זמן כ-9% ממנו עמד על 32.1 והמכפיל של מניית TESLA שהיוותה כ-3.5% ממנו עמד על 82.7, כשזה האחרון הגיע לערך של מעל 1,300 בשיאו. לעיתים התמחור הגבוה נובע מציפיות של המשקיעים לכך שהחברה תצליח לשמור על שיעורי צמיחה גבוהים גם בעתיד, שבסופו של דבר מתבררות כמוגזמות. מסיבה זו מניות צמיחה הן לרוב תנודתיות יותר ולכן בעלות סיכון גבוה יותר – במידה ומתברר שציפיות המשקיעים לצמיחה גבוהה התבדו, הדבר יבוא לידי ביטוי בירידות במחיר המניה.

לא ניתן לקטלג באופן מובהק כל מניה כמניית ערך או כמניית צמיחה. לעיתים מניות מסוימות עונות על קריטריונים הן של מניית צמיחה והן של מניית ערך. כך לדוגמה מניותיה של חברת השבבים BROADCOM - המניות של החברה מספקות כבר שנים תשואה יפה למשקיעים והחברה פועלת בשוק בו שיעורי הצמיחה גבוהים מאוד, ולכן היא עשויה להיכלל תחת הקטגוריה של מניית צמיחה. אולם מצד שני מדובר בחברה ותיקה השומרת לאורך שנים על יציבות וחלוקת דיבידנדים עקבית למשקיעים, כך שלכאורה היא יכולה להיות מקוטלגת כמניית ערך.

המלהיבה מול היציבה: לא חייבים לבחור

בהקשר של ניהול תיק השקעות, בחירה במניות צמיחה מייצרת, מצד אחד, אופציה לרווחים גבוהים אבל גם טומנת בחובה סיכון להפסד משמעותי, כתוצאה משינויים בתנאי השוק. מניית ערך לעומת זאת בדרך כלל מבטיחה יציבות מסוימת לאורך זמן והשתתפות בדיבידנדים, אבל לא מייצרת את הסיכוי לתשואה גבוהה על ההשקעה.

תיק השקעות שכולל בעיקר מניות הנסחרות במדד NASDAQ או עוקב אחרי מדדי מניות טכנולוגיים אחרים, יהיה מוטה באופן טבעי למניות צמיחה, ובחירה במדדים אחרים יכולה להטות את התיק לכיוון של השקעות במניות ערך. אבל לא חייבים לבחור - ניתן לשלב בין השקעה במניות צמיחה ומניות ערך, ובשילוב הזה מאמינים, כך מתברר, גם משקיעים ותיקים ומנוסים דוגמת וורן באפט (שלצד השקעות ערך שונות, האחזקה הגדולה ביותר שלו היא מניית APPLE שהזכרנו).

השקעה במדדי מניות רחבים מספקת חשיפה לשני סוגי המניות ומאפשרת למשקיע ליהנות מהיציבות של מניות ערך ומהצמיחה הפוטנציאלית של מניות הצמיחה. מדד כזה הוא מדד S&P 500 הנחשב למדד המשקף את הכלכלה העולמית מכיוון שהוא עוקב אחר החברות המובילות בכלכלת ארה"ב וכולל גם את הדוגמאות המוכרות למניות צמיחה ומניות ערך שהזכרנו. המדד נותן משקל משמעותי ל-2 סוגי המניות וכך מאפשר למשקיעים פיזור בין סוגי המניות השונים, שמכפיל הרווח שלהן נע, נכון לסוף דצמבר 2023, בין מכפיל אפסי לבין מכפילים גבוהים מ-500 במקרים בודדים.

משקיעים שמעוניינים לקבל את תשואת המדד המספק חשיפה רחבה למגוון מניות יכולים לעשות זאת גם באמצעות כלים עוקבי מדדים, דוגמת קרנות מחקות, המבטיחים למשקיע את תשואת המדד, ומייצרים פיזור השקעות.

הבחירה הזו בפיזור השקעות תואמת את הגישה שלנו בוידאה המאמינה בבניית תיק השקעות מאוזן, מפוזר ויציב, המתבסס היכולות והסיבולת של כל משקיע ומשקיע.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>