חזרו אליי

נדל"ן או שוק ההון - איפה כדאי להשקיע? ומה צריך לקחת בחשבון?

נזילות, הון עצמי התחלתי נדרש והוצאות נלוות: השקעה בנדל"ן אינה בהכרח האופציה המתאימה ביותר עבור הכסף שלכם

האינפלציה הגבוהה, לצד הריבית הנמוכה יחסית (עדיין) מצמצמות את האפשרויות העומדות בפני מי שיש להם כסף פנוי להשקעה. במצב כזה, ובשל חוסר היציבות בשווקים בחודשים האחרונים, ישנם מי שחוששים מפני כניסה לשוק ההון ופונים לחפש אלטרנטיבות אחרות, או משאירים את הכסף בעובר ושב.

בשנים האחרונות הפריחה של שוק הנדל"ן הפכה אותו לקורץ לרבים. וכך, המרדף אחר נכסים להשקעה הלך וגבר. אך האם השקעות אלו מתאימות לכולם, אולי לפעמים האלטרנטיבה של השקעה בשוק ההון דווקא מתאימה יותר?

מתלבטים בין השקעה בנדל"ן להשקעה בשוק ההון? אלו הדברים שאתם צריכים לקחת בחשבון:

1. תשואה:

נקודה מרכזית וחשובה. אכן - שוק הנדל"ן רותח, ובעשור שבין 2010 ל-2020 עלו מחירי הדירות בישראל ביותר מ- 150%. אבל כשבוחנים מדדים מובילים רואים כי שוק ההון מייצר תשואה טובה יותר - כך, לדוגמה, בתקופה הנבחנת מדד מניות הנדל"ן בתל אביב עלה ב-276%.

2. נזילות:

כשבוחנים השקעה עתידית צריך לחשוב מה רמת הנזילות לה תזדקקו. האם, במידת הצורך, תוכלו לממש את ההשקעה שלכם באופן מידי? השקעה בנדל"ן הרבה פחות נזילה מהשקעות אחרות, באופן טבעי. מי שרוצים לממש את ההשקעה שלהם חייבים למכור את הנכס, ולעיתים תהליך זה יכול להיות ארוך ומייגע, כפי שמכיר כל מי שרכש אי פעם דירה. כמו כן, אם הנכס מושכר, יתכן קושי נוסף מול הדיירים או הרוכשים הפוטנציאליים. בשוק ההון, להבדיל, ניתן לממש את ההשקעה באופן מידי. במקרים מסוימים, לא מומלץ לעשות זאת מכיוון שהשקעות לטווח ארוך משתלמות יותר, אבל האפשרות עדיין קיימת.

3. רף כניסה:

לא כל השקעה אפשרית עבור כולם. השקעה בנדל"ן, למשל, דורשת הון עצמי גבוה, וזאת על מנת להיות זכאים למשכנתא מהבנק. לעומת זאת, כדי להיכנס כמשקיע עצמאי בשוק ההון אין צורך בהון התחלתי גבוה, לדוגמא באופציה של תיק השקעות מנוהל יש אפשרות גם להשקעות קטנות, מסכום של כמה עשרות אלפי שקלים בלבד. למשל, אצלנו ב-VIDEA אפשר לפתוח תיק השקעות גם עם 50 אלף שקלים.

4. עלויות נלוות:

לכל השקעה יש עלויות נלוות אותן יש לקחת בחשבון. כאשר מנהלים תיק השקעות בשוק ההון באופן עצמאי, נלוות לכך עלויות שונות כמו למשל עלויות קנייה ומכירה או עלויות של קרנות נאמנות. כאשר בוחרים בגורם מקצועי שינהל את תיק ההשקעות עבורכם, קיימים גם דמי ניהול עבור השירות.

כאשר בוחרים להשקיע בנדל"ן העלויות הנלוות שונות, ולעיתים קשה להעריכן מראש. מכיוון שמדובר בשוק בו נדרש ידע מקצועי, חשוב להיעזר באנשי מקצוע המלווים את התהליך - בחלקם חייבים להיעזר ובאחרים מומלץ לעיתים כדי להגן על ההשקעה (עו"ד, שמאי מתווך ועוד). בנוסף, חשוב לקחת בחשבון גם שינויים רגולטוריים העלולים לייצר עלויות נוספות. כך למשל, באפריל 2022 הודיע משרד האוצר כי נבחנת העלאה של המיסוי על דירות שמחירן מעל 5 מיליון ש"ח ל-10%-15% והטלת מס גבוה על רוכשי הדירות כבר מהדירה השנייה.

5. שגר ושכח?

לא לכל משקיע יש את הזמן לנהל את ההשקעה שלו. כאשר מדובר בדירה להשקעה יש צורך בחיפוש שוכרים והתנהלות שוטפת מולם, כולל הוצאות שוטפות על תחזוקת הנכס. כמו כן, יש לקחת בחשבון תקופות בהן הנכס אינו מושכר בתקופות של החלפת שוכרים. כמובן שניתן לשכור גורמי מקצוע שינהלו את ההתנהלות הזו אבל מדובר בעלות נוספת שצריכה להיכנס למכלול השיקולים. כאשר מדובר בהשקעה בנדל"ן בחו"ל - הטיפול בנכס הופך למורכב אף יותר. שוק הנדל"ן בחו"ל הפך בשנים האחרונות לקורץ לרבים בגלל מחירי הדירות המאמירים בארץ. כאשר עומדים בפני השקעה כזו יש צורך בהיכרות עם תחומים רבים: חוקי המיסוי המקומיים, חוקי הגנת הדייר, היכרות עם אזורים בהם הביקוש לדירות להשכרה גבוה, איתור אנשי מקצוע מקומיים מתאימים שינהלו עבורכם את הרכישה וניהול הנכס ועוד.

גם כאשר משקיעים בשוק ההון באופן עצמאי, לא מדובר בהשקעה המתנהלת מעצמה. יש צורך במעקב תדיר אחר השווקים השונים, ושינוי הרכב התיק בהתאם לצרכים שלכם. עבור מי שבוחרים בתיק השקעות מנוהל, מעורבות כזו אינה נדרשת. בחירת גורם מקצועי שינהל את תיק ההשקעות מאפשרת למשקיע להתפנות לעיסוקים אחרים ולאפשר למנהל ההשקעות לנהל עבורו את התיק, תוך מעקב אחר המתנהל בו לפי רצונו.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>