אופטימיות בשווקים מתחילת 2024 למרות חוסר הוודאות
מגמת העליות בשוקי המניות הגלובליים נמשכת, ועד כה שנת 2024 "מספקת את הסחורה". מתחילת השנה רשמו מדדי ארה"ב, אירופה ואסיה המובילים, עליות שערים רוחבית בשיעורים של 11% עד 16%. זאת, בהמשך למגמה החיובית מהשנה שעברה, שבאה על רקע הצפי בשווקים שמהלך העלאות הריבית הסתיים, לצד תוצאות כספיות טובות של חלק ניכר מהחברות, בדגש על חברות הצפויות ליהנות מהתפתחות תחום הבינה המלאכותית
בעת כתיבת שורות אלו, עונת הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון של 2024 עומדת לקראת סיום, כאשר למעלה מ-90% מהחברות במדד ה-S&P500 דיווחו על תוצאותיהן לרבעון הראשון. עד כה, כ-78% היכו את תחזית הרווח למניה, מעל לממוצע בחמש (77%) ועשר (74%) השנים האחרונות. חמש החברות בעלות התרומה המשמעותית ביותר לגידול ברווחיות הינן ענקיות הטכנולוגיה: אנבידיה, גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא (לשעבר Facebook). תחזיות הרווח של החברות (EPS) בכלל השוק לשנים 2024 ו-2025 מאותתות על עליה ניכרת ברווח המצרפי הצפוי לעומת השנתיים שחלפו, נתון אשר היסטורית מהווה גורם מרכזי המניע עליות בשווקים. כמו כן, במסגרת הדיווחים, ניכרת ירידה במספר ההתייחסויות של החברות לנושא האינפלציה. גם נתון זה מהווה אינדיקציה חיובית, בהתחשב במתאם החזק שקיים לאורך השנים בין נתוני האינפלציה לביצועי הסקטור העסקי.
במבט קדימה, הולכות ומתבססות הראיות לכך שאנו ניצבים בפני מחזור חדש של גידול ברווחיות, ולכן ישנן בהחלט סיבות לאופטימיות באשר לשוק המניות האמריקאי. בהתחשב בקצב הגידול הצפוי ברווחיות המצרפית של מדד ה-S&P 500, הרי שרמות התמחור, אף כי הן גבוהות מהממוצע ההיסטורי, עודן אטרקטיביות. לצד זאת, על פי מרבית ההערכות, הורדת ריבית ראשונה באירופה כבר נמצאת מעבר לפינה, וגם הבנק הפדרלי בארה"ב צפוי להצטרף בהמשך השנה. הפחתת הריבית צפויה לתמוך בפעילות הכלכלית של פרטים ועסקים, ובמקביל לעודד הקצאה מחודשת של נכסים שיעברו מהר המזומנים שנערם בשנתיים האחרונות בקרנות כספיות ומכשירי חוב קצרי טווח, בחזרה לשוק המניות. גם המשקיעים באפיק אגרות החוב צפויים ליהנות ממעבר לסביבת ריבית יורדת. אגרות החוב נסחרות כיום בסביבת תשואות אטרקטיבית, כמותה לא ראינו שנים רבות, כך שניתן ליהנות מתשואה שוטפת נאה, מבלי להיחשף לסיכון רב. בפרט, בתרחיש בו קצב הפחתות הריבית יהיה מהיר מכפי המגולם כיום בשווקים, צפויים המשקיעים באפיק אף ליהנות מרווחי הון.
באשר לכלכלת ישראל, הרי שהעת הנוכחית מתאפיינת באי וודאות גבוהה במיוחד, ולכן מנעד התרחישים הוא רחב, כאשר הסיכונים מוטים כלפי מעלה. נדגיש כי הכלכלה הישראלית פגשה את המלחמה כשהיא במקום טוב. אך עם זאת, מנקודת המבט של המשקיעים, לא ניתן לשלול התממשות תרחיש קיצון הכולל התרחבות המלחמה מול איראן ושלוחותיה, מה שעשוי להביא לפגיעה קשה יותר והתאוששות איטית של הכלכלה המקומית. זאת, בין היתר כתוצאה מהשפעות גיוס מילואים ממושך ומספר גבוה של מפונים, לצד אפשרות לפגיעה בתשתיות, שיבושי סחר, זינוק נוסף במחירי התובלה, קיטון בהשקעות זרות, הטלת סנקציות חריפות על ישראל וכדומה. תרחיש זה, כולל ירידה ניכרת בתוצר לכדי מיתון, פיחות בשקל, וזינוק באינפלציה, שעשוי להביא לדחיית הפחתות הריבית, ובמקרה קיצון אף לחידוש העלאות ריבית. לאור האמור, אנחנו בוידאה ממשיכים להקפיד על בניית תיק ההשקעות בצורה מאוזנת, ניהול חשיפה מספקת לחו"ל וחשיפה מטבעית הולמת תוך התייחסות לתרחישים השונים בהתאם לרמת סיכון הלקוח.
נייחל לימים שקטים ורגועים, ולשובם הביתה במהרה של החטופים.