חושבים שתיק ההשקעות שלכם מנוהל באובייקטיביות? שווה לבדוק
ההחלטה לנהל השקעות באמצעות חברת השקעות, מתקבלת במרבית המקרים לאחר חשיבה מעמיקה, ולאחר בחינת החלופות השונות. מי שבידם הון שאותו הם מעוניינים ויכולים להשקיע, בוחנים את האופציות השונות העומדות בפניהם, ורק לאחר בחינת היתרונות והחסרונות של כל אפשרות - יבחרו את אופן ההשקעה.
אבל תהליך הבדיקה לא נגמר לאחר בחירת אופן ההשקעה. גם כאשר בוחרים באפשרות של תיק השקעות מנוהל, על יד גורם מקצועי ומפוקח, יש לא מעט גורמים שצריך לקחת בחשבון לפני שבוחרים את בית ההשקעות דרכו ינוהל התיק.
ציפייה לאובייקטיביות - האם היא מציאותית?
כל משקיע מעוניין כי התיק שלו ינוהל בהתאם לצרכיו, וכי מנהל התיקים שלו ידאג לאינטרסים שלו באופן הטוב ביותר. הבחירה במסלול של תיק מנוהל מלכתחילה מתאימה יותר עבור מי שאינם יכולים או אינם רוצים לנהל את התיק בעצמם מכיוון שאין להם את הכלים המקצועיים לשם כך, הם חסרים את ההבנה בשוק ההון ו/או את הזמן לנהל באופן שוטף את ההשקעות שלהם. כפועל יוצא, הבחירה לתת למישהו אחר את המושכות כרוכה בהבעת אמון משמעותית, ושאיפה כי אותו גוף ישמור על האובייקטיביות, כשהוא רואה למול עיניו קודם כל את טובת הלקוח.
לכאורה, ניתן לצפות כי בית ההשקעות ירכיב עבור כל משקיע תיק השקעות מומלץ, המותאם לצרכיו והעדפותיו, הכולל את אופציות ההשקעה הטובות ביותר עבורו. זאת, לאחר שהמשקיע יגדיר את רמת הסיכון אותה הוא יכול לספוג, מטרת ההשקעה, אופק ההשקעה (האם מדובר בהשקעה לטווח ארוך או לטווח קצר) ועוד.
זיקה ומשמעותה
מנהל ההשקעות הוא זה שקובע את תמהיל התיק בהתאם לצרכי הלקוח, מנהל אותו לאורך זמן ומשנה את הרכבו בהתאם לדרישות והעדפות הלקוח. תפקידו של מנהל ההשקעות כולל גם בחירה של אופן ביצוע ההשקעה ובאילו ניירות ערך או מוצרי השקעה להשתמש על מנת לממש את מדיניות ההשקעה שנקבעה עבור הלקוח.
בנקודה זו על המשקיע לשאול את עצמו האם מנהל ההשקעות מציב את טובתו בראש סדר העדיפויות והאם אפשר לבטוח במנהל ההשקעות שיבחר במוצרים הטובים ביותר עבורו.
לבתי השקעות רבים יש זיקה למוצרי השקעה שונים. כלומר, מלבד היותם מנהלי תיקי השקעות, הם גם עוסקים בניהול של מוצרי השקעות כמו, למשל, קרנות נאמנות. לכן, באופן טבעי בבואם לתכנן את הרכבו של תיק ההשקעה הם עשויים להעדיף את המוצרים אותם הם משווקים. במקרה של תיקי השקעה המבוססים בעיקר על קרנות נאמנות, יעדיף בד"כ בית ההשקעות לשמור על ההכנסות מדמי ניהול הקרנות "בתוך הבית" ולא לשלם את העלות לגוף אחר. הזיקה הזו עלולה בסופו של דבר לפגוע במשקיע, שכן ברגע שבחר בבית השקעות כלשהו, הוא חשוף למגוון מצומצם של קרנות מתוך המגוון הרחב הקיים בשוק.
עלות שמתגלגלת על הלקוח
בנוסף, הבחירה בקרן הנאמנות של בית ההשקעות עצמו מייקרת, בחלק ניכר מהמקרים, את עלות ניהול התיק. מנהל ההשקעות לא יבחר בהכרח את הקרן הזולה ביותר מתוך כל המגוון הקיים בשוק, ועלול להעדיף את אחת מהקרנות אותן מנהל בית ההשקעות. אם אותה קרן יקרה יותר - העלות תתגלגל על הלקוח. זאת מכיוון שכאשר יש תיק השקעה הכולל קרנות נאמנות, דמי הניהול עבור החלק מהתיק המושקע בקרנות נקבעים לפי דמי הניהול של הקרן ולא לפי העלות של ניהול התיק שסוכמה מול הלקוח. חשוב לציין שכאשר בית השקעות בוחר בקרנות שלו - לא מדובר בכפל עמלות: עבור המרכיב בתיק שאינו מושקע בקרנות אלא בניירות ערך אחרים, כמו מניות, אג"ח וכו' יגבו דמי הניהול שסוכמו מראש, ועבור המרכיב של הקרנות בתיק יגבו דמי הניהול של הקרן.
לבחור בית השקעות ללא זיקה
כדי לנסות להתמודד עם הסיכון לחוסר האובייקטיביות המתואר לעיל, מחויבים כיום בתי השקעה לדווח על הזיקה שיש להם לנכסים אותם הם מנהלים, אבל לקוחות רבים יתקשו לתרגם את הזיקה עליה מדווח בית ההשקעות למידת ההשפעה שלה על תיק ההשקעות שלהם, ולאלטרנטיבות ההשקעה שנמנעות מהן כתוצאה מכך.
כדי לנסות לצמצם את הפגיעה הצפויה בתיק ההשקעות שלכם מומלץ לחפש בתי השקעות להם אין זיקה למוצרי השקעה. ב-VIDEA אנחנו לא מנהלים מוצרי השקעה ואנחנו מקפידים לשמור על אובייקטיביות בניהול תיק ההשקעות שלכם, ולכן נקנה עבורכם את הנכסים המתאימים ביותר עבורכם, ונבטיח כי ההעדפה של מוצר מסוים על פני אחר נובעת רק משיקולים מקצועיים.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>