חזרו אליי

טעויות בשוק ההון – ממה כדאי להימנע?

הסתכלות לטווח הקצר והתלהבות מטרנדים: למה הצעדים האלו לא מומלצים ואיך אפשר להימנע מהם

החיים הם רצף של ניסוי וטעייה. בכל תחום אנחנו לומדים גם תוך כדי בחינת הטעויות שעשינו, או אם אפשר - מטעויות שאחרים עשו. כך גם בכל מה שקשור להשקעות בבורסה. כשמדובר בהשקעות (ובאופן כללי בכל מה שקשור להתנהלות פיננסית), עדיף, עד כמה שניתן, לצמצם את הטעויות למינימום האפשרי.

הנה כמה טעויות נפוצות בהשקעה בשוק ההון:

1. שמים את כל הביצים בסל אחד:

מפתה מאוד להתמקד במניות של חברות שרושמות עלייה לאורך תקופה, או של "חברות השעה" - חברות שבנקודת הזמן הנוכחית כולם ממהרים לקנות, ו/או מדברים עליהן כבעלות פוטנציאל לתשואה מבטיחה.

רכישה של מניות של חברות ספציפיות, ורק אותן, היא בחירה בטקטיקה של "לשים את כל הביצים בסל אחד". מצד אחד קיים הסיכוי שאותה מניה תעלה משמעותית וההחלטה תתברר כמוצלחת, אבל תמיד קיים גם הסיכון שאותה מניה דווקא תתרסק, ולא כולם יוכלו להמתין בשקט עד שהיא תשוב ותעלה, אם בכלל היא תעלה, מבלי למשוך את ההשקעות שלהם. לכן מומלץ תמיד לפזר את ההשקעה ולא להתמקד במניה ספציפית.

2. מסתנוורים מפנטזיית תזמון השוק:

כמעט כל מי שנכנס לשוק ההון שמע סיפור על ההוא שקנה את המניה ההיא כשזו היתה בשפל, ו"עשה קופה". סיפורים כאלו, אם הם אמיתיים- ממש לא משקפים את מה שקורה בשוק ההון. היכולת לתזמן את השוק - להיכנס בשפל ולצאת רגע לפני הירידות - אינה קיימת. לעומת זאת, מחקרים מראים כי פספוס בתזמון השוק יכול למחוק תשואה של שנים, ולכן הניסיונות האלו עשויים אפילו לפגוע בתשואה, ועדיף להימנע מהם. השקעה בשוק ההון מחייבת אורך נשימה, ויכולת לסבול תנודתיות, מפני שבסופו של דבר ההיסטוריה מוכיחה כי הניסיונות לתזמן את השוק לרוב נכשלים.

3. מתלהבים מטרנדים:

כמו בכל תחום, גם שוק ההון מושפע מטרנדים. בין אם זה קנאביס או הטרנד הנוכחי - ביטקוין ובלוקצ'יין. הנהייה אחרי הטרנדים האלו יכולה לגרום לעליות חדות במניותיהן של חברות - רק בגלל שנדמה שהן פועלות בתחום החם של הרגע. לפני מספר שנים, לדוגמה, מנייתה של חברה בריטית שהשקיעה באינטרנט ובמידע עסקי, עלתה בחדות - כמעט 200% ביום אחד. העלייה לא היתה כתוצאה ממוצר חדש ומבטיח שהוציאה החברה לשוק, או עסקה גדולה עליה חתמה - אלא תוצאה של שינוי שם החברה לאון-ליין בלוקצ'יין (On-line Blockchain), צעד בו נקטה החברה "כדי לשקף את פעילותה בתחום". רק נציין שלאחר פחות משנה מחיר המניה חזר למחירה לפני האירוע, ובהמשך אף צלל למחיר נמוך יותר.

ללא הבנה עמוקה, כמו מה באמת החברות הטרנדיות האלו עושות, או האם ההשקעה הספציפית הזו מתאימה לצרכים שלנו, אנחנו עלולים להישאר עם שם חם ביד, אבל קצת פחות (או הרבה פחות) כסף בתיק ההשקעות שלנו.

4. מסתכלים על הטווח הקצר:

טעות נפוצה נוספת היא בחירת מסלול השקעה או בית השקעות לפי התשואה שהוא סיפק, כאשר בוחנים תקופת זמן קצרה אחורה (מספר חודשים, שנה או אפילו 3 שנים). כשבוחנים תיק השקעות למשך תקופה קצרה בלבד לא מקבלים תמונה רחבה מספיק: לא רואים כיצד התיק התנהג בתקופות שיא ושפל, ולא רואים את היתרונות הרבים שיש בהשקעות לטווח ארוך . ב-VIDEA אנחנו מציגים ניתוח לאורך שנים – משנת 2004 ועד היום, של הרכב דומה לתיק המוצע ללקוח (שנקבע בהתאם לרמת הסיכון שהוא מסוגל לספוג). ניתוח כזה, המציג כיצד התיק התנהג בתקופות שיא ושפל, מאפשר ללקוח לבחון האם התנודות האלו מתאימות לרמת הסיכון שהוא יכול להתמודד איתה.

5. אחוז המניות בתיק כחזות הכל:

אנשים רבים נוטים לחשוב כי תיק עם אחוז מניות גבוה הוא בהכרח תיק עם סיכון גבוה, ולהפך - תיק נטול מניות משמעו תיק סולידי. מדובר בטעות נפוצה. נכון שככלל מניות הן אפיק השקעה מסוכן יחסית מכיוון שמחירן תנודתי יותר, אולם יש משמעות גדולה גם לשאר הרכיבים בתיק ההשקעות ויש אפיקי השקעה לא פחות מסוכנים. אפשר לבנות תיקי השקעות ברמות סיכון שונות עם אותו אחוז מניות ואפשר גם לבנות תיק השקעות מסוכן ללא מניות כלל. לכן, הדרך היעילה ביותר להעריך את רמת הסיכון בתיק היא על פי אחוז הירידה המקסימלי הצפוי בתיק במקרה של תרחיש קיצון. הבחינה הזו מאפשרת לנו לבנות תיק ברמות סיכון שונות, ולהתאים אותו לצרכים ולרצונות של כל לקוח, ובכך לתת לכל לקוח אפשרות להעריך מה יקרה לתיק שלו בתקופות של ירידות בשוק ההון.

6. מחפשים תשואה מובטחת:

כל אחד היה רוצה השקעה בטוחה עם תשואה גבוהה, או לפחות לקבל תשואה מובטחת להשקעה שלו, כזו שמייצרת ודאות. בשוק ההון אין דבר כזה תשואה מובטחת, ולכן אם מישהו מבטיח לכם כזו, תהיו חשדניים.

בשורה התחתונה

השקעה בשוק ההון מצריכה סבלנות, ובעיקר מקצועיות. אל תמהרו לנהור אחרי טרנדים והבטחות שווא, וחפשו את הגוף שיכול ללוות אתכם לאורך זמן, בצורה מקצועית ושירותית.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>