שנת 2024 מחייכת למשקיעים (עד כה)
שנת 2024 מסתמנת כשנה חיובית במיוחד עבור המשקיעים בשוק המניות העולמי. מראשית השנה ועד כה, רשמו מדדי S&P 500 (ארה"ב), STOXX 600 (אירופה) ו-NIKKEI 225 (יפן), עליות שערים של כ-24%, 5% ו-15%, בהתאמה. ברקע למגמה החיובית, המשך התקררות סביבת האינפלציה העולמית, לצד הפחתות ריבית ראשונות במדינות רבות, ובמקביל נתוני מאקרו שפורסמו לאורך השנה אשר הצביעו על כך שהכלכלה העולמית מצליחה לחמוק ממיתון, ופניה ל"נחיתה רכה". לאחרונה קיבלו השווקים זריקת מרץ, עם היוודע תוצאות הבחירות בארצות הברית. התגובה הראשונית בשוק לניצחונו הסוחף של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ הייתה חיובית , וזאת מתוך ציפיה שהשליטה שביסס בסנאט וככל הנראה גם בבית הנבחרים, תאפשר קידום צעדי מדיניות מרחיקי לכת, שעשויים להיטיב עם סגמנטים מרכזיים בשוק. לדוגמא, סקטור הפיננסים, נהנה לאחרונה מרוח גבית חזקה מתוך ציפיה שממשל טראמפ יקל על הרגולציה החלה על הבנקים, כפי שעשה בכהונה הקודמת. גם מניות הטכנולוגיה, המדיה הדיגיטלית והשבבים הוסיפו השנה לרשום ביצועים חזקים, תוך שהן נישאות על כנפי תחום הבינה המלאכותית. מנגד, סקטור הבריאות נשרך מאחור, כאשר עיקר החולשה הגיעה על רקע אי וודאות סביב תקופת הבחירות, וזאת מתוך החשש כי קובעי המדיניות עשויים לצמצם את תכניות ביטוחי הבריאות בארה"ב וכן להקשות על חברות התרופות.
האם דונלד טראמפ טוב לשווקים? בשנה הראשונה לקדנציה הקודמת של טראמפ, עמדה תשואות ה- S&P 500 על כ-22%, מהגבוהות בהשוואה היסטורית לקדנציות נשיאים אמריקאים בשנתם הראשונה. עם זאת, רצוי שלא למהר ולהסיק מכך כי בהכרח לפנינו שנה חיובית בעוצמה דומה. נזכיר כי הסביבה הכלכלית הנוכחית שונה בתכלית מזו שהייתה ב-2016, אז שיעור האינפלציה היה מרוסן, עמוק בתוך טווח היעד של הבנק הפדרלי, וסביבת הריבית הייתה נמוכה בהרבה. כיום קיים חשש, שהושמע בקרב לא מעט כלכלנים מובילים, כי צעדי מדיניות כדוגמת אלו עליהם הצהיר טראמפ במהלך הקמפיין, כגון הורדת מיסים ניכרת והטלת מכסים נרחבת על ייבוא סחורות, עשויים לתדלק מחדש את עליית המחירים. עלייה מחודשת במדד המחירים לצרכן עשויה להוביל לשתי השפעות שליליות. האחת, חישוב מסלול מחדש על ידי הפד בכל הנוגע לתכניותיו להוריד את הריבית, והשנייה, פגיעה בכח הקניה של הצרכן האמריקאי, אשר תבוא לידי ביטוי בירידה בהיקף הצריכה הפרטית, המהווה כשני שליש מהתוצר האמריקאי. אם כן, כמאמר הקלישאה, בשוק ההון "אין ארוחות חינם". לצד התקווה של המשקיעים למדיניות של דה רגולציה ותמיכה בעסקים, יש לזכור כי מדיניות זו עשויה להיות מלווה בעליה במפלס הסיכון. בעוד שאנו אופטימיים באשר לתמונה המאקרו הכלכלית וביצועי החברות, אין מן הנמנע שבמהלך השנה הקרובה נחווה עתות של תנודתיות ו"תיקונים" כלפי מטה, כפי שקורה מעת לעת. בפרט נכון הדבר, לנוכח האפשרות לסביבת אינפלציה ברמה גבוהה מהרצוי, לצד אי וודאות שמייצרת המערכת הפוליטית בארה"ב והמצב הגיאופוליטי ברחבי העולם.
ומה באשר לשוק ההון המקומי? אין עוררין על כך שרמת הסיכון עלתה משמעותית בעקבות המלחמה. הוצאות הממשלה למימון עלויות המלחמה פגעו בפרופיל הפיסקאלי של המדינה, כפי שבא לידי ביטוי בהורדת דירוג החוב של ישראל ע"י סוכנות Moody's מרמת A2 לרמת Baa1, וע"י סוכנות S&P מדירוג A+ לדירוג A . מכיוון שמועד סיום המלחמה אינו ברור, קשה לאמוד את מידת הפגיעה הכוללת בכלכלת ישראל, אך כבר כעת יש להניח כי שנת 2025 צפויה להיות שנה מאתגרת, על רקע העלויות הגבוהות למשק, אי הוודאות שמביאה לירידה בהשקעות וגורמי סיכון נוספים. בשל כך, חשוב לעקוב מקרוב ולשמור על זהירות. מהצד השני, נציין כי כלכלת ישראל הוכיחה עצמה בעבר כאיתנה וגמישה, כזו המסוגלת להתאים עצמה לשינויים ולהתמודד עם תקופות קשות. לראייה, שוק ההון המקומי הפגין השנה עמידות ובגרות נוכח ההתפתחויות, ועל אף הסיכונים, מתחילת השנה נרשמה עליה ניכרת במדדי המניות. לשם המחשה, מדד ת"א 125 הוסיף כ-19% לערכו, תוך שהוא מוחק לחלוטין את הירידות שהתרחשו עוד לפני המלחמה וגברו בעקבותיה. גם בבורסת ת"א בלטו לחיוב מניות הסקטור הפיננסי, שנהנות מסביבת הריבית הגבוהה והעמידות היחסית שמגלים עד כה משקי הבית והעסקים. בהסתכלות קדימה, ירידה במתיחות הביטחונית באזור וסיום המלחמה, עשויות לסייע לשוק המקומי להתאושש עוד ולתרום להתחזקות של השקל מול הדולר בדרך חזרה לתוואי של צמיחה חיובית במשק.
לסיכום, נזכיר שאנחנו בוידאה מאמינים שהדרך הנכונה להשקיע בשוק ההון היא באמצעות בניית תמהיל השקעות בהתאם לרמת הסיכון של הלקוח ויישומו דרך השקעה במדדים רחבים לצורך פיזור הסיכונים בתיק. תפיסת ההשקעות שלנו דוגלת בעקביות ושיטתיות וניהול התיק בהתבסס על פרמטרים כלכלים בראייה ארוכת טווח, מבלי לנסות לזגזג או לתזמן מהלכי טווח קצר. מדיניות השקעה זו תופסת אחיזה בקרב יותר ויותר גופי השקעה ובקרב ציבור המשקיעים בשנים האחרונות. כמובן, כמנהלי השקעות מקצועיים אנחנו מבצעים מעקב מתמיד אחר ההתפתחויות בשווקים והשפעתן על התיקים המנוהלים של הלקוחות.
נייחל לימים שקטים ורגועים, לחזרתם לשלום של החיילים ולשובם הביתה במהרה של כל החטופים.