מדוע המשיכו לרדת שוקי המניות בארה"ב בחדות מסוף השבוע האחרון
ביום רביעי בשבוע שעבר (04/05/2022) הודיע הבנק המרכזי בארה"ב על העלאת הריבית במחצית האחוז ל 0.75%. באותו יום רשמו המדדים המובילים בארה"ב עליות שערים, אך ביומיים העוקבים רשמו ירידות שערים חדות יחסית. את הירידה החדה ביותר רשם מדד הנאסד"ק, שאיבד ביומיים 6.3% ואמש אף השיל 4.3% נוספים מערכו. מתחילת השנה איבד המדד 25%.
מדוע הבנק המרכזי מעלה ריבית? מדוע השוק יורד? ומה הקשר בין השניים?
הסיבה להעלאת הריבית בארה"ב היא אינפלציה, או בפשטות עליית מחירים. עם היציאה ממשבר הקורונה כבר בשלהי 2020, ניכר היה שהביקוש למוצרים מתאושש, אך קצב הגידול בהיצע אינו מספק. בחודשים האחרונים מגמת עליית המחירים התעצמה, הן בשל המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שהביאה לעלייה במחירי הנפט, הגז והסחורות החקלאיות כגון חיטה, והן בשל מדיניות האפס סובלנות לקורונה, בה נוקטת סין, שחזרה להטיל סגרים על ערים ולסגירת מפעלים. כתוצאה מכך, קצב עליית המחירים בארה"ב שבר שיא של 40 שנים, והגיע לקצב שנתי של 8.5% בחודש מרץ האחרון.
הדרך בה משתמש הבנק המרכזי להילחם בעליות המחירים, היא העלאת הריבית. עם זאת, צעד זה יכול להוות חרב פיפיות, כיוון והעלאת הריבית גם יכולה להביא להאטה בכלכלה. לכן השאלה המשמעותית הניצבת בימים אלה בפני המשקיעים היא שאלה של אמון המשקיעים בבנק המרכזי. האם הבנק המרכזי יצליח לרסן את האינפלציה מבלי לפגוע בכלכלה? על פי תנועת השווקים מתחילת השנה, נראה כי התשובה לשאלה היא שלילית. המשקיעים לא מאמינים שהבנק המרכזי בארה"ב יצליח במשימתו, הכלכלה לדעתם תיפגע ולכן הם מוכרים את אחזקותיהם במניות מבעוד מועד. עם זאת, רוב הנתונים הכלכליים שפורסמנו לאחרונה, מעידים על כך שמצבה של כלכלת ארה"ב טוב, אך באופן פרדוקסלי, כשהמצב הכלכלי טוב ניתן להעלות ריבית, על מנת להילחם באינפלציה וכך אנו חוזרים לשאלת האמון, וחוזר חלילה. ימים יגידו אם קובעי המדיניות יוכלו לרסן את האינפלציה מבלי לפגוע בכלכלה. אך כאמור, כל עוד ציבור המשקיעים לא שם את מבטחו בבנק המרכזי, סביר כי התנודתיות תמשיך.
אז מה עושים?
תקופות של תנודתיות הן חלק מהותי מעולם ההשקעות ומתרחשות בשווקים בתדירות גבוהה. אין לדעת מתי השוק יירגע ולאיזה כיוון יפנה. עם זאת נציין, כי למרות השפעתו המהותית של הסכסוך באירופה על שוקי ההון, ועל הכלכלה העולמית, השפעה זו מוגבלת בזמנה ובהיקפה. כמו כן, העלאת ריבית אינה מהווה בהכרח אבן ריחיים על הכלכלה או על שוק ההון. בעבר היו תקופות בהן העלאות ריבית לוו בצמיחה כלכלית ובעליות שערים בשוקי המניות. תיקי ההשקעות בוידאה מוכנים גם לאפשרות של תנודתיות בשווקים ורמת הסיכון בהם מנוטרת בכל יום. מודל ההשקעות שלנו בוחן את רמות התמחור בשווקים ואת רמת הסיכון בתיקים, ומבצע פעולות בהתאם, במידה והן נדרשות. יחד עם זאת, אנו מקפידים שלא לבצע פעולות מיותרות בתיקי ההשקעות, גם מכיוון שבחלק גדול מהמקרים הוכח שביצוע פעולות רבות והניסיון לתזמן את השוק עלולים לפגוע בתשואות התיקים, וגם כדי להימנע מעלויות מיותרות.
בשורה התחתונה, השקעה לטווח ארוך מוכיחה את עצמה, ולכן מומלץ לקחת נשימה עמוקה. שוק ההון חווה עליות וירידות כל הזמן, כאשר פעמים רבות ה"תיקונים" קורים בסמיכות רבה לתקופת הירידות, כך שביציאה וכניסה לשוק יש סבירות לפספס את העליות הגדולות. הניסיון מוכיח שלאורך זמן, כדאי להתאזר בסבלנות ולתת לתיק ההשקעות לעבוד.