סיכום שנת 2023 ומבט קדימה ל-2024 בשוק ההון
החל מהשביעי לעשירי, מתחילת אירועי המלחמה, ליבנו ומחשבותינו נתונים לתקווה לשובם של החטופים, ציפייה לחזרתם של החיילים לאחר השלמת המשימות והשבת הבטחון לגבולותינו, איחולי החלמה לפצועים והשתתפות בצערן הכבד של המשפחות ששילמו את המחיר היקר מכל. בתקופה מורכבת ומטלטלת זו נאחל לכל עם ישראל ש-2024 תהיה טובה בהרבה במישור הלאומי, המשפחתי והאישי.
כאנטיתזה למה שחווינו במישור הלאומי, מנקודת מבטם של המשקיעים בשוק ההון הגלובלי, 2023 היתה שנה טובה מהצפוי.
בשנה החולפת, התקיימה הקלישאה הוותיקה מוול-סטריט לפיה "שוק שוורים מטפס על קיר של דאגות". על אף שלל אתגרים וחששות עמם נפתחה השנה, בראשם ההידוק המוניטארי החד והמהיר שהנהיגו הבנקים המרכזיים במטרה להילחם באינפלציה העיקשת, סיימו אותה מדדי ה-S&P 500 , ה- Euro Stoxx 50 וה-NIKKEI כולם בעליות שערים חדות בטווח של 31%-23%. גם שוקי החוב רשמו עליות נאות, כאשר אפילו אגרות החוב בטווחים הארוכים לפדיון, אלו שנסחרו בתנודתיות לאורך השנה, סיימו בגוון ירוק בוהק, בזכות "קאמבק" מרשים שרשמו בחודשיים האחרונים של השנה. המגמה החיובית בשווקי חו"ל בשנה החולפת היטיבה גם עם תיקי ההשקעות של לקוחות וידאה. המשלבים השקעה במדדי חו"ל לצד מדדים ישראלים כמעט בכל רמות הסיכון. ככלל, מדיניות ההשקעה של וידאה דוגלת בפיזור נרחב והטייה לשווקי חו"ל, מדיניות זו הוכיחה עצמה בשנה החולפת.
ברקע למגמה החיובית, התקררות סביבת האינפלציה בעולם, אפשרה לבנקים המרכזיים להאט את קצב העלאות הריבית. כבר במחצית הראשונה של השנה, רמות התמחור האטרקטיביות החזירו את המשקיעים לשוק, תחילה בעיקר למניות ה-Tech הגדולות. ככל שהתרבו הסימנים לכך שמהלך העלאות הריבית אכן עומד בפני סיום, הלך וגבר תיאבון הסיכון והעליות התרחבו לתחומים נוספים, תוך שהמשקיעים שואבים עידוד מנתונים המצביעים על כך שהכלכלה העולמית מצליחה לחמוק ממיתון ושתרחיש "הנחיתה הרכה" קורם עור וגידים.
בראייה ענפית, ביצועי הסקטורים בשוק המניות הגלובלי היוו במידה רבה "תמונת ראי" של השנה שקדמה לה (ראו גרף מצורף, מקור: Bloomberg). מניות סקטור הטכנולוגיה והמדיה הדיגיטלית זינקו בחדות, ומחקו לחלוטין את ההפסדים הגדולים שרשמו ב-2022. עיקר התרומה לתשואה החיובית מיוחסת למספר מצומצם של מניות ענקיות הטכנולוגיה, השבבים והמדיה הדיגיטלית – מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמאזון, אלפאבית ומטא. מניות אלו, שנסחרו בתחילת השנה במחירי "הזדמנות" ורחוק משיאן, היו הבחירה הראשונה של המשקיעים, בשל הדומיננטיות העסקית המאפיינת אותן, ועל רקע ההתעניינות הגוברת בתחום הבינה המלאכותית.
מנגד, סקטורים "דפנסיביים" כגון צריכה בסיסית, בריאות ותשתיות, שגילו עמידות יחסית ב-2022, נותרו מאחור. גם סקטור האנרגיה, שהיה ה"כוכב הגדול" בשנים 2021-2022, הציג חולשה יחסית, על רקע התמתנות הביקושים, התאוששות ההיצע והירידה במחירי הנפט והגז הטבעי.
התפתחות נוספת שהשפיעה על השווקים, היתה משבר הבנקים האיזוריים בארה"ב, שהחל לקראת סוף הרבעון הראשון עם קריסת Silicon Valley Bank והביא לטלטלה בשוק כולו, ובמניות הסקטור הפיננסי בפרט. על אף החששות, המשבר לא התרחב לכלל הסקטור, ולא נרשמה פגיעה של ממש ביציבות הבנקים הקמעונאיים ובנקי ההשקעות הגדולים בארה"ב.
השוק המקומי, הציג ביצועי חסר במהלך 2023, תחילה על רקע המחלוקות הפוליטיות והחברתיות, ובהמשך בעקבות המלחמה, שהביאה לעליית מדרגה נוספת באי הוודאות בנוגע לכלכלה המקומית. כך, בשעה שמרבית השווקים המרכזיים הציגו עליות שערים נאות, סיכם מדד ת"א 125 את השנה בעליה פושרת של כ-4% בלבד. עם זאת, יש לומר כי השוק המקומי הפגין עוצמה יחסית בצל המלחמה, שהיא ללא עוררין אירוע דרמטי עבור הכלכלה, ומדדי המניות סיימו את השנה מעל רמתם טרום השביעי באוקטובר. גם אפיק החוב המקומי הפגין עמידות. אמנם, תלילות העקום הממשלתי השקלי עלתה, תוך עליית תשואות בטווחים הארוכים לפדיון כנגד המגמה בעולם, ואולם, לא מדובר בעליית תשואות דרמטית. במקביל, באפיק הקונצרני נרשמו עליות שערים נאות, כאשר מרווחי הסיכון שנפתחו בצל המלחמה, חזרו מהר יחסית לרמות נמוכות.
מה הלאה? ככלל, למשקיעים בשוק ההון יש בהחלט סיבות לאופטימיות. זאת, בשל שילוב בין צפי לירידה בריבית הפד, האצה בקצב הגידול ברווחיות החברות, והר מזומנים גבוה בהיקף של כ-6 טריליון דולר, אשר "חונה" בקרנות כספיות וצפוי בחלקו למצוא את דרכו בחזרה לנכסי הסיכון. בשוק המניות הגלובלי, רמות התמחור עדיין נוחות בחלק ניכר מהנכסים, בדגש על סקטורים מהכלכלה ה"מסורתית" שטרם התאוששו, כדוגמת בריאות, נדל"ן וצריכה בסיסית. במקביל, השווקים צפויים ליהנות מהמשך התפתחות מגמות צמיחה ארוכות טווח בכלכלה, הכוללות מנועי צמיחה חדשים כגון בינה מלאכותית, תחבורה חכמה, אנרגיה מתחדשת ותחומים נוספים. לצד זאת, אפיק החוב נסחר בסביבת תשואות כמותה לא ראינו שנים רבות. לאחר עשור "אבוד" בו התשואות בו היו אפסיות, הוא הפך אטרקטיבי, בעקבות העלאות הריבית החדות, כך שניתן כיום ליהנות מתשואה נאה, מבלי להיחשף לסיכון רב. באשר לשוק המקומי, פעמים רבות ביצועי חסר עשויים לאותת כי נוצרת הזדמנות השקעה. אין ספק, כי המלחמה צפויה להשפיע באופן שלילי על הכלכלה במגוון היבטים, כך שחלק מהסקטורים צפויים להמשיך לסבול מקשיים או מהתאוששות איטית. ואולם, כלכלת ישראל הוכיחה עצמה כאיתנה וגמישה, כזו המסוגלת להתאים עצמה לשינויים ולהתמודד עם תקופות קשות. גם שוק ההון המקומי, על אף החולשה היחסית שרשם, הפגין עמידות ובגרות נוכח ההתפתחויות, ואנו מזהים כיום רמות תמחור מעניינות בחלק ניכר מהסקטורים. בשל כך, ובהינתן שיקולי החשיפה המטבעית, נכון שתיק מגוון ומאוזן יכלול חשיפה לשוק המקומי, וזאת על אף הסיכונים ואי הודאות המאפיינים את התקופה הנוכחית.
עוד ראוי לציין, כי שנת 2024 צפויה להיות שנה "פוליטית", בסימן בחירות בארה"ב. באמצע השנה יוכרז המועמד לנשיאות מטעם המפלגה הרפובליקנית, ובחמישי לנובמבר תערכנה הבחירות לנשיאות. פסיקות בתי המשפט בעניינו של טראמפ, מהוות רק "פרומו" לתהפוכות ולכותרות שהשנה הקרובה צפויה לספק, על רקע המציאות המשפטית התקדימית בפניה עומד טראמפ, האישומים כנגד בנו של ביידן, המתחים החברתיים הגוברים בארה"ב והעליה במתיחות הגיאו-פוליטית בעולם כולל השפעת המלחמה של ישראל והמשך מלחמת אוקריאנה רוסיה. יש להניח שלהתפתחויות הפוליטיות תהיינה השלכות על ציפיות המשקיעים לגבי המדיניות הכלכלית, ובתוך כך על השווקים, בדגש על סקטורים המושפעים מנושאים המצויים במחלוקת, כגון אנרגיה מתחדשת, אנרגיה מסורתית, תעשיות בטחוניות, בריאות, וכדומה. אלו עשויים להיות מושפעים מהתחזקות מועמד אחד על פני השני. עם זאת, חשוב לזכור שמדיניות הממשל אינה חזות הכל. קבלת החלטות השקעה צריכה אמנם להתחשב בהיבטים מדיניים ופוליטיים, אך עם זאת, אין מקום להפריז ביכולת לחזות בדיוק את השפעותיהם. זאת, מכיוון שישנן מגמות שונות המשפיעות על השווקים, בעוצמות משתנות, ביניהן גם כאלו בעלות מאפיינים ארוכי טווח שאינם קשורים קשר ישיר למדיניות הממשל. לצד זאת, שיטת הממשל בארה"ב כוללת איזונים ובלמים, ובפרט מדיניות הממשל מוגבלת במצבים בהם אין זהות בין מפלגת השלטון לבין הצד הפוליטי המחזיק ברוב בבית הנבחרים ובסנאט. בעת הזו, מוקדם לקבוע לאן נושבת הרוח, כיצד תיראה המפה הפוליטית בארה"ב בעוד שנה מהיום, ומה תהינה ההשלכות על השוק ההון.
לסיכום, איזה לקח ניתן ללמוד להמשך מהמגמות שנרשמו בשווקים בשנה שחלפה? עליות השערים הרוחביות, שבאו כתיקון לשנה שקדמה לה, ונרשמו חרף החששות שליוו אותנו לאורך השנה, מזכירות לנו שוב שניסיון לתזמן את ההשקעה בשוק ההון נועד לכישלון. זאת, מכיוון שחלק ניכר מהביצועים לאורך השנים מיוחס למספר ימים מצומצם בהם השוק עולה בחדות. הניסיון של השנה החולפת המחיש שוב כי משקיעים שלא "יצאו" מהשוק ב2022, תקופת ירידות , נהנו מהעליות שבאו אחריהן. עליות אלו עשויות להתרחש גם בתקופות בהן התמונה המאקרו כלכלית מאתגרת ולא ברורה. לאורך זמן, צפויים נכסי הסיכון בשוק ההון לספק תשואה גבוהה יותר מזו שמציעים מכשירי השקעה וחיסכון קצרי טווח ו"חסרי סיכון".
בפרוס השנה האזרחית החדשה, נייחל לימים שקטים ורגועים. הלוואי שבשנה הקרובה נוכל להתרכז יותר בהשקעות.