רכבת ההרים ממשיכה לדהור – האם נראית רגיעה באופק?
התנודתיות בשוק ההון ממשיכה. לאחר שבחודש ספטמבר נרשמו בשוקי המניות בעולם ירידות חדות, ותשואות אגרות החוב המשיכו לטפס (ומחירן ירד), בסיכום חודש אוקטובר נרשמו ברוב שוקי המניות עליות שערים, למעט בשווקים המתעוררים.
ניתן לייחס את אופטימיות המשקיעים למספר גורמים. ראשית, אחרי ירידות חדות, יש למשקיעים נטייה לנסות "לתפוס את התחתית". כלומר, לנסות לתזמן את השוק. שנית, הערכות עוצמת ומהירות העלאת הריבית על ידי הבנק המרכזי בארה"ב. קצב האינפלציה ממשיך להיות הגורם המשמעותי ביותר בהחלטות ה-FED, כמו גם במקומות אחרים בעולם כמו אנגליה, אירופה וגם אצלנו בישראל. הריבית בעולם ממשיכה לעלות, מתוך כוונה לקרר את הכלכלה וגם את שוק ההון. נתוני האינפלציה נותרו גבוהים, אך נראה כי המשקיעים מקווים כי האפקט של העלאות הריבית ייתן אותותיו בעתיד הקרוב, ולכן לא יהיה צורך בהעלאות ריבית אגרסיביות בהמשך. אנו ממליצים למשקיעים שלא "להמר נגד ה-FED", ככל שקצב האינפלציה יוותר גבוה, הריבית תמשיך לעלות. שלישית, תוצאות הרבעון השלישי, אותן החלו לפרסם החברות בארה"ב לרוב טובות מן הצפוי ומעידות על כך שהחברות מצליחות להתמודד עם הסביבה הכלכלית המאתגרת, טוב יותר משחששו המשקיעים.
נציין כי שוק המניות הישראלי שרשם תשואת יתר ברוב השנה, רשם תשואה נמוכה מזו שרשמו המדדים בארה"ב בחודשיים האחרונים. בנוסף לכך, העלייה בשער הדולר הביאה לכך שבמונחי שקל, רשם ה-S&P500 תשואה חיובית, לעומת תשואה שלילית לת"א-125.
מה צופן לנו העתיד?
איננו יודעים אם עליות השערים בשוק המניות ימשיכו, ומתי הריבית תתייצב. עם זאת, נראה כי ציבור המשקיעים הפנים כי הכלכלה העולמית עומדת בפני אתגר בדמות אינפלציה גבוהה, וסביר שזו תביא להאטה בקצב צמיחתה. עם זאת, דווקא בשל העובדה שהשחקנים בשוק עברו ממצב של הכחשה למצב של הפנמה וקבלה, יתכן ונוכל לראות את האור בקצה המנהרה. לשם כך, נדרשת סבלנות והתמדה, גישה המוכיחה את עצמה גם במצבים של תנודתיות ומשברים.. אנחנו מאמינים שהדרך הנכונה להשקיע היא השקעה לטווח ארוך בצורה מפוזרת ומאוזנת.
לאורך זמן, השקעה בשוק ההון משתלמת.