שוק ההון 2021 – סיכום שנה ומבט לעבר 2022
2021 הייתה שנה של התאוששות, למרות שהייתה רצופה באתגרים. האנושות לא ניצחה את הקורונה, אבל למדה לחיות איתה. לכן, למרות גלי בהלה שטלטלו את הספינה, בסיכומה של שנה, שוקי המניות רשמו שנה מצוינת, למעט סין שהייתה חריגה בנוף.
בגזרת החוב, התמונה הייתה פחות מעודדת. התאוששות בביקוש בשילוב עם שיבושים בשרשראות האספקה, הביאו לעליות מחירים באנרגיה, בסחורות ובעלויות התובלה. הבנקים המרכזיים הופתעו מעוצמת המגמה, והחלו לאותת לשווקים, כי המדיניות לתמיכה ללא הגבלה, על ידי שמירה על ריבית נמוכה, עומדת להגיע לסיומה. המשקיעים קיבלו את המסר, והקדימו תרופה למכה, בשל כך רוב שוקי האג"ח נסחרו במגמת ירידה. שוק האג"ח הישראלי היה יוצא דופן לחיוב במובן זה, בעיקר מכיוון שאגרות חוב צמודות, שמגנות מפני אינפלציה, מהוות חלק משמעותי ממנו.
מה יהיה ב-2022?
אנו רוצים להאמין שהשנה הבאה תהיה לא פחות טובה מהשנה שחלפה. עם זאת, שילוב של צפי לעליית ריבית, אינפלציה גבוהה ורמות תמחור גבוהות בשוקי המניות, הופכים את האופטימיות שלנו לזהירה. האיזון העדין בין רצון הבנקים המרכזיים למנוע התחממות יתר של הכלכלה, לבין החשש שאלה ילחצו על דוושת הבלם יותר מדי בעוצמה, הוא זה שיכתיב כנראה את כיוון שוקי המניות בשנה הקרובה. בנוסף, קיים אמנם חשש כי התפרצות של ווריאנט קורונה שעמיד בפני החיסון ישתק את הכלכלה, אך זמני התאמת החיסון קצרים יחסית ומספר תרופות לקורונה כבר אושרו בסוף השנה שחלפה. לכן, בעוד הסיכון קיים, אנו לא סבורים כי הוא ישפיע על המגמה במשך כל השנה.
אז איך נשקיע בשנה הקרובה?
מאז מרץ 2020 ועד היום מדדי המניות עלו בעוצמה, אך הרכב קבוצת המנצחים השתנה משנה לשנה. אם ב-2020 סקטור הטכנולוגיה הוביל את המגמה, ב-2021 מניות האנרגיה "הישנה" (אלה שכולם אמרו להתרחק מהם ב-2020, זוכרים?) זכו בבכורה. דוגמא נוספת היא הביצועים העודפים של השוק האמריקאי על הישראלי ב-2020, לעומת הובלה של שוק המניות המקומי בשנה האחרונה. במדדים בת"א יש משקל גדול לפיננסים, ולסקטורים שנהנו מההתאוששות הכלכלית, לכן ב-2021 התשואות של שוק המניות המקומי היו גבוהות יותר מבארה"ב, בה המדדים מוטים למניות הטכנולוגיה. בכל מקרה, כשמשקיעים במדדים, זה לא ממש משנה אילו מניות יהיו בקבוצת המנצחים. בוידאה אנחנו מאמינים בגישה של פיזור השקעות - גם חשיפה למניות וגם לאגרות חוב, גם למדדי המניות בחו"ל וגם בישראל. המינון של החלקים השונים, מותאם לפי רמת הסיכון שאתם קובעים.