חזרו אליי

סיכום של 2020
ותרחישים ל 2021

העדכון התקופתי - ינואר 2021

שנת 2020 הייתה שנה יוצאת דופן, בלשון המעטה. מגיפה שלא נראתה כמותה מאז ימי השפעת הספרדית, שפרצה לאחר מלחמת העולם הראשונה, הביאה לעצירה כמעט מוחלטת של הכלכלה העולמית ולמשבר הכלכלי העולמי החמור ביותר מאז סיומה של מלחמת העולם השנייה. בשוק ההון התגובה הראשונית למגיפה הביאה לירידות חדות של כ-30% בשוקי המניות בעולם, במהלך תקופה של כחודש, בין ה-19.2 ל-23.3. בעקבות הירידות, משקיעים רבים משכו את כספם ומימשו הפסדים, רק בכדי לגלות שחודש בלבד לאחר שהחלו הירידות, שוק ההון משנה כיוון כלפי מעלה ולא עוצר.

אז מה יהיה ב-2021? האם שוקי המניות ימשיכו לטפס? או שמא דווקא השנה תהיה יד המשקיעים הפסימיים "הדוביים" על העליונה? או שאולי זו פשוט תהיה שנה משעממת?

התרחיש האופטימי – תמיכה ממשלתית וחזרה מהירה לשגרה

הגורם המשמעותי ביותר להתאוששות שוק ההון ב-2020 הייתה התמיכה חסרת התקדים של ממשלות העולם, בראשן ארה"ב, במערכת הפיננסית ובכלכלה הריאלית. הבנקים המרכזיים הזרימו סכומי כסף אדירים למערכת הפיננסית, והממשלות הגדילו והאריכו זכויות אבטלה, וסיפקו הלוואות וערבויות לעסקים גדולים וקטנים. במובן זה, ב-2021, כהונה של נשיא דמוקרטי בארה"ב, ושליטה של מפלגתו בשני בתי הקונגרס האמריקאי מצביעה על המשך תמיכה כלכלית בשנה הקרובה. עם כניסתו לבית הלבן, הנשיא Biden הציג תכנית בהיקף 1.9 טריליון דולר לתמיכה בכלכלה, להשגת מטרות לטווח הקצר, כמו חיסון האוכלוסייה. כמו כן, הנשיא הבטיח כי יציג גם תכניות לטווח הארוך, כגון מעבר לאנרגיה ירוקה. בתחום המוניטארי, קיימת הסכמה בין מזכירת האוצר Janet Yellen לבין יו"ר הפד Jerome Powell, כי יש להמשיך ולתמוך בשווקים הפיננסיים תוך היציאה מהמשבר, ואף אחריו. גם בקרב מדינות אירופה הדעה הרווחת היא כי יש להמשיך ולתמוך בשווקים הפיננסים ובכלכלה. תמיכה שכזו בהחלט יכולה לתמוך בהמשך עליה של מדדי המניות בארה"ב. המשך אופטימיות בשוק האמריקאי, בשילוב עם דולר חלש, יכולה גם להוביל לזליגה של כספים מחוץ לארה"ב לשווקים אחרים, כמו השוק בישראל.

בכלכלה הריאלית, חיסון האוכלוסייה ופתיחת המשק יביאו לצמיחה הכלכלית המיוחלת ולעלייה במכירות וברווחי החברות. חשוב לציין, כי משבר הקורונה הוא בעיקרו משבר של צד ההיצע. כלומר, כוח הקניה של רוב הצרכנים לא נפגע, אלא שמוצרים ושירותים לא נמכרו, מכיוון שהספקים שלהם לא עבדו. ניסיון הסגרים ב-2020 מלמד אותנו שברגע שהחנויות, הקניונים ובתי המלון נפתחים, אנו חוזרים וקונים.

התרחיש האופטימי פחות – המתח שבין הציפיות למציאות

הציפיות ל-2021 הן שהכתיבו את כיוון השווקים ולא המצב הכלכלי ב-2020. האם המשקיעים היו אופטימיים מדי? שני חיסוני קורונה אושרו בסוף 2020, של Pfizer ושל Moderna, אך מבצע החיסונים בעולם מקרטע. בעת כתיבת שורות אלה בבריטניה חוסנו כ-13% מהאוכלוסייה, בארה"ב כ-8%, בגרמניה, איטליה, וצרפת כ-3% או פחות, ובסין חוסנה 1.5% מהאוכלוסייה בלבד. ישראל היא יוצאת דופן בהקשר זה, עם קרוב ל-50% מהאוכלוסייה שכבר חוסנה. תהליך חיסון איטי משמעו דחייה של החזרה לשגרה. מעבר לכך, ככל שהזמן עובר, כך הוירוס עובר מוטציות שונות, שיכולות להיות מדבקות יותר ואף עמידות בפני החיסונים. החברות שמפתחות את החיסונים הודיעו כי ניתן יהיה להתאים את החיסון כך שינטרל גם את הזנים החדשים, תוך פרק זמן קצר יחסית. אך חיסון חדש משמעו סבב חיסון נוסף של האוכלוסייה, ודחייה נוספת בהתאוששות הכלכלית. ככל שהפער בין המציאות לציפיות יהיה גדול יותר, כך הפוטנציאל לתיקון, או ירידות בשוקי המניות גדל.

התרחיש המרכזי

סביר להניח שהמציאות ב-2021 תהיה שילוב בין שני התרחישים לעיל. מחד, תמיכה משמעותית בכלכלה ובשווקים, כל מדינה לפי יכולותיה, ומאידך יציאה איטית מן המשבר, לפחות ביחס לציפיות, עד כדי חזרה אחורה למדיניות של הגבלות וסגרים. עם זאת, ריבית הבנק המרכזי בארה"ב, באירופה ובישראל, תיוותר נמוכה ולכן משקיעים שיחפשו תשואה, יהיו חייבים לעשות זאת תוך השקעה בנכסים מסוכנים יותר, כגון אגרות חוב של חברות ברמות סיכון שונות, או מניות.

אז איך בכל זאת נשקיע ב-2021?

התשובה היא בהתאם לרמת הסיכון. השאלה אינה אם השוק יעלה או ירד, בטווח הקצר קשה מאוד לנבא זאת. השאלות המרכזיות הן מהי סיבולת הסיכון, ומהו אופק ההשקעה שלכם. נדגיש, כי התיקים בכל רמות הסיכון חשופים למגוון אפיקים, מניות ואגרות חוב, בישראל ובחו"ל. כך, תיקים מסוכנים פחות יהיו מוגנים היטב בתרחיש של ירידות, אך גם ייהנו מעליות בשווקים. בתיקים מסוכנים יותר קיימת הגנה מתרחיש שלילי, אם כי במידה נמוכה יותר, והם ייהנו יותר מתרחיש חיובי. בטווח הארוך, אנו שואפים להשיג את התשואה האופטימלית, בהתאם לרמת הסיכון. ניסיון העבר מלמד, כי לאורך זמן רמת הסיכון מתכתבת עם התשואות בתיקים.

לאורך זמן, השקעה בשוק ההון משתלמת, גם אם יש תנודתיות בדרך.