הרבעון השלישי של 2020, מה-30.6 ועד ה-30.9 עמד בסימן התאוששות. ברחבי העולם, הסגרים וההגבלות הוסרו ואזרחי העולם יצאו סוף סוף מהבתים. את החנויות, בתי הקפה והמסעדות, חזרו לפקוד לקוחות, אם כי לא בשעורים בהם פקדו אותם לפני המשבר. גם מדדי הייצור והמכירות הקמעונאיות בעולם המערבי הצביעו על שיפור מסוים, אך שעורי האבטלה נותרו גבוהים מאוד. בסין נרשם גידול בתמ"ג ברבעון השלישי, בשעור 4.9% (בחישוב שנתי), שיפור משמעותי לעומת הרבעונים האחרונים, בשל צמיחה יפה בייצור התעשייתי והתאוששות מסוימת של הצריכה הפרטית.
השיפור היחסי בנתונים הכלכליים ובמצב הרוח, הביאו לעליות בשוקי המניות בעולם, ברבעון השני ברציפות, אך בשעורים צנועים יותר מאלה שנרשמו ברבעון השני. במבט קדימה, קיימים מספר אתגרים בפני הכלכלה והשווקים.
ארה"ב – בעוד פחות משבועיים יתקיימו הבחירות לנשיאות בארה"ב. אמנם הקיטוב בין המחנות גדול, אך לשני המועמדים יש אינטרס זהה, להתאושש מן המשבר ולהביא לצמיחה כלכלית. בתסריט זכיה של כל מועמד ישנם מרוויחים ומפסידים. אך במבט רחב, התאוששות כלכלית תיטיב עם שוק המניות בכללותו. בטווח הקצר, בהחלט תיתכן תנודתיות גבוהה. בשל חוסר הסכמה לגבי תוצאות הבחירות, חוסר יכולת להגיע להחלטה לגבי גודל חבילת התמריצים הפיסקאלית השלישית, או חשש מהשפעת העלאות מיסים על רווחי החברות, במידה וייבחר המועמד הדמוקרטי.
אירופה - בשבועות האחרונים נרשמת עליה בתחלואה באירופה, במיוחד בספרד, צרפת ואנגליה, אך גם בגרמניה, שהיוותה דוגמא להתנהלות יעילה מול המחלה. נתוני האינפלציה החלשים, שפורסמו ברבעון האחרון ביבשת, מעידים על הקושי של הכלכלה האירופית להתאושש, גם כשההגבלות רוככו. הטלה מחודשת של הגבלות, עד כדי סגר, מטילות צל על מדדי המניות ביבשת.
ישראל – מתחילת המשבר מציג שוק המניות הישראלי ביצועי חסר מול המדדים בחו"ל. הסיבה לכך טמונה בהטיה שיש לשוק המניות הישראלי לתעשיות מסורתיות - מניות הטכנולוגיה מהוות כ-16% בלבד ממדד ת"א-125. אמנם מחירי המניות בתחומים המסורתיים נמוכים, אך סביר שהתאוששות תגיע רק כשיתגלו סימנים ברורים להתאוששות הכלכלה הריאלית. לפי שעה, אנו מעדיפים את החשיפה לשווקים בארה"ב.
ציפיות האינפלציה בארה"ב, המבשרות על ציפייה להתאוששות כלכלית, מטפסות לרמות קרובות לאלה שנרשמו טרום המשבר. אכן, בתקופה האחרונה אנו עדים לסימנים להתאוששות כלכלית בארה"ב. הצפי להתאוששות כלכלית תורם גם לזחילה כלפי מעלה בתשואות האגרות הממשלתיות האמריקאיות, במיוחד בטווחים הארוכים. נכון לומר, שככל שהתשואות על האגרות יעלו, הן יהפכו לאטרקטיביות יותר. אך לטעמנו, לפי שעה לא קיימת הזדמנות באגרות חוב ממשלתיות אמריקאיות, או במקבילותיהן בישראל.
הבחירות בארה"ב הן הסיכון המיידי לשוקי המניות. אמנם נראה שהתסריט המועדף על המשקיעים הוא המשך לכהונה שניה של הנשיא הנוכחי, אך לא ברור מה תהיה תגובתם לבחירה של המועמד הדמוקרטי. מעבר לכך, קיים גם תסריט, בו תוצאות הבחירות יוכרעו בבית המשפט העליון. התממשות תסריט שכזה תעיב על השווקים, עד לקבלת ההכרעה.
נושא נוסף שנמצא בכותרות הוא חבילת החילוץ השלישית לכלכלה האמריקאית. לכולם ברור שהיא נדרשת, הוויכוח בין שתי המפלגות הוא על גודלה והגדרת השימוש שייעשה בכספים.
בטווח הארוך יותר, היקף התחלואה והתנהלות המדינות במשבר הם שיקבעו את הכיוון. בישראל אנו כבר אחרי סגר שני, שהביא לתיקון בשווקים, אם כי הרבה פחות אגרסיבי מזה שנרשם בסגר הראשון. באירופה כאמור התחלואה כבר עולה, ההגבלות חוזרות, ויתכן שאף יוטל סגר במדינות שונות. אם יקרה מצב דומה בארה"ב הוא בהחלט יכול להעיב על השווקים, עד שתגיע הודעה על אישור חיסון אפקטיבי למגפה.
המצב הזה יכול להמשיך הרבה זמן. כבר מעל לחצי שנה אין פוטנציאל בהשקעות סולידיות, דוגמת אגרות חוב ממשלתיות, ומנגד שוקי המניות, במיוחד בארה"ב, מטפסים ומטפסים. נראה ששילוב בין אופטימיות לגבי העתיד, לבין חוסר באלטרנטיבה בהווה, הם שדוחפים את מדדי המניות למעלה. ככל שהמצב הולך ומקצין, כך נדרש סיכון גבוה יותר בתיק ההשקעות עבור פוטנציאל רווח דומה. לכן, חשוב מאוד להתאים את פרופיל הסיכון לתיאבון הסיכון שלכם.