לקראת הגל השני של וירוס הקורונה – מה צפוי בהמשך?
מאז שיא הירידות, לקראת סוף חודש מרץ, עברו רק שלושה חודשים. עד לסוף השבוע הראשון של חודש יוני, נראה היה כי מבחינת שוקי ההון המשבר חלף. אולם מאז, נראה כי התלהבות המשקיעים הצטננה. החששות מהתפרצות מחודשת של הוירוס, כתוצאה מהסרה של הסגר במקומות רבים בעולם, והתחושה כי שוק ההון עלה מהר מדי ובאופן חד מדי, הם שנותנים את הטון. אז מה מצפה לנו בשבועות ובחודשים הקרובים?
בישיבת הריבית האחרונה שלו, פרסם הבנק המרכזי של ארה"ב (ה-FED) את תחזיתו לשעור הריבית אותה הוא קובע. קיימת תמימות דעים בין חברי ועדת הריבית כי הריבית תיוותר על 0% ב-2021 ורוב החברים סבורים כי מצב זה יימשך גם ב-2022. ריבית נמוכה מעודדת פעילות כלכלית, אך גם מעודדת נטילת סיכונים. כשהתשואה על אגרות חוב ממשלתיות כמעט אפסית, המשקיעים מתחילים לחפש אלטרנטיבות, בעיקר בשוק המניות.
משקלן של מניות חמש החברות המובילות במדד ה-S&P500 מהווה כ-20% ממשקל המדד כולו. המניות האלה הן Microsoft, Apple, Amazon, Facebook ו-Alphabet (אותה אנחנו מכירים בתור Google). החברות האלה לא נפגעו במיוחד, וחלקן אף הרוויחו מהשלכות המשבר. גם בראיה סקטוריאלית, משקלן של חברות האינטרנט, התוכנה והמחשבים מהווה כמעט 30% מהמדד. גורלן של מניות אלה, לטוב ולרע, ישפיע על כיוון השווקים בעתיד הנראה לעין.
הסיכון הגדול ביותר לכלכלה ולשווקים בעולם הוא העליה בתחלואה, כתוצאה מהסרת הסגר. ככל שיוסרו ההגבלות, כך יחזרו יותר ענפים של המשק לתפקוד, הכלכלה תתאושש וכך גם החברות והשווקים. לעומת זאת, חזרה לסגר תביא להאטה ואף לקיפאון כלכלי. קשה לדמיין תסריט בו מקבלי ההחלטות מטילים סגר כללי נוסף, דומה לזה שהוטל מוקדם יותר השנה. עם זאת, לא ניתן לפסול תסריט כזה לחלוטין.
זו שאלה מצוינת. התשובה עליה, קצת פחות. אנחנו לא באמת יודעים. אנחנו לא יודעים אם הרוח הפסימית שמנשבת לאחרונה במפרשי השווקים תמשיך לתת את הטון, או שדווקא הריבית הנמוכה, או סיבה אחרת, יפתחו את התיאבון לסיכון בקרב המשקיעים. הניסיון לחזות את כיוון השווקים, לנסות לתזמן כניסה ויציאה, נקרא בעגה מקצועית "Market Timing", והוא כמעט אף פעם לא עובד. אם הוא הצליח, זה כנראה במקרה, לא מומלץ לנסות שוב.
פילוסופית ההשקעה שלנו ב- VIDEA היא כי השקעה לאורך זמן, תוך פיזור בין נכסים שונים, מניות ואגרות חוב בישראל ובחו"ל מניבה את התשואה האופטימלית לפי רמת הסיכון שהגדרתם.