בחודש נובמבר, כמו ברוב חודשי 2020, היה חוסר התאמה בין נתוני התחלואה המזנקים, והשפעתם על הכלכלה, לבין שוק ההון. בשוק המניות האמריקאי עלו מדדי המניות המובילים בארה"ב, בלמעלה מ-10%, אם כי במונחי שקל התשואה הייתה נמוכה יותר, בשל התיסוף בשקל. בת"א, מדדי המניות רשמו תשואות נאות, אך עדיין נמצאים בפער של 15% מתחילת השנה. כל זאת בעוד התחלואה נמצאת במגמת עלייה, והכלכלה העולמית רחוקה מלהתאושש מהמשבר. מדוע המשקיעים אופטימיים? ומה ניתן לומר לגבי העתיד?
ב-3 לנובמבר יצאו אזרחי ארה"ב בהמוניהם להצביע בבחירות לנשיאות. במספר מדינות, שהכריעו לבסוף את הכף, הבחירות היו צמודות, אך בסופו של דבר התוצאה ברורה, Joe Biden נבחר להיות הנשיא ה-45 של ארה"ב. למרות חלק מההערכות, שוקי המניות הגיבו בחיוב. זאת, בעיקר מכיוון שהמשקיעים אוהבים וודאות, כלומר בחירה ברורה מי יהיה הנשיא. עדיין קיים ערפל מבחינת מדיניות הממשל הנכנס והשפעתו על הסקטורים השונים. זאת, כיוון שעדיין לא ברור אם הסנאט יהיה בשליטה דמוקרטית או רפובליקנית. שליטה של הדמוקרטים בסנאט, משמעה שליטה מלאה בקונגרס, שתביא לקידום רפורמות בתחום הבריאות, אנרגיה נקיה ואף תנאי תעסוקה. לעומת זאת, סנאט בשליטה רפובליקנית יקשה על הנשיא הדמוקרטי, שייאלץ לעשות פשרות ויביא לתמיכה בתחומים מסורתיים יותר, כמו תשתיות, תקציב הביטחון ותמיכה בחברות. אנו ניאלץ להמתין לתוצאות הבחירות לסנאט במדינת ג'ורג'יה ב-5 בינואר בכדי לדעת מה יהיו יחסי הכוחות.
לקראת סוף החודש, שתי החברות המובילות במרוץ לחיסון, Pfizer (בשיתוף עם BioNTech הגרמנית) ו-Moderna פרסמו נתונים מבטיחים מהשלב השלישי בניסויים הקליניים שהם מבצעים בחיסון. בתגובה לחדשות שוק המניות עלה בחדות, אך מעבר לכך, המשקיעים מביטים לעתיד בו החיסונים יהיו נגישים לכלל האוכלוסייה וכולנו נחזור לשגרה. חשוב לציין כי יעברו מספר חודשים עד שהחיסונים יונגשו לכלל האוכלוסייה, ולכן לא ברור מתי הכלכלה תחזור לתפקד כמו בימים שלפני המשבר. סקטורים שונים יתאוששו בקצב שונה, ובינתיים כאמור המגיפה ממשיכה להשפיע על חיינו. המתח בין הצפי להתאוששות למציאות, שיתכן שתאכזב, יגרום לתנודתיות בשווקים.
אירופה – מצב הכלכלה האירופית עם פרוץ המשבר לא היה מזהיר, והמגבלות והסגרים שהוטלו החמירו את מצבה. ביחס לכלכלה האמריקאית, הכלכלה האירופאית תתאושש בקצב איטי יותר. עם זאת, בחודש נובמבר רשמו מדדי המניות ביבשת תשואות גבוהות מאלו שנרשמו בארה"ב, בשיעור של כ-20% ואף יותר. גם בעתיד, מגמה חיובית בשווקים תביא לעליות חדות, במדדים החבוטים ביותר, אך גם לתנודתיות גבוהה יותר.
ישראל – בחודש נובמבר רשם מדד ת"א-125 תשואה של כ-13.9%, מעט יותר מן השווקים בארה"ב אך פחות מן המדדים באירופה. השוק הישראלי, מוטה לתעשיות מסורתיות כמו בנקים ונדל"ן, בהן המחירים עדיין נמוכים, אך התנודתיות במניותיהן צפויה להיות גבוהה. אנו מעדיפים את החשיפה לשוקי המניות בארה"ב, בהם יש ייצוג לכל הסקטורים.
לבחירתו של הנשיא המיועד בארה"ב למזכירת האוצר, Janet Yellen, ששירתה כיו"ר הבנק המרכזי האמריקאי (ה-FED), משמעות רבה עבור שוק החוב. Yellen ידועה בעמדותיה היוניות, כלומר רצונה לשמור על ריבית נמוכה לאורך זמן, ואף להזרים כסף לשווקים במידת הצורך, לא רק בזמן המשבר אלא גם אחריו. במידה ומועמדותה תאושר, לפי הצפי, תהיה הסכמה בינה לבין יו"ר ה-FED הנוכחי, כי יש להמשיך ולתמוך בשווקים הפיננסיים. אמנם, ככל שהצפי להתאוששות כלכלית יגבר, כך התשואות על אגרות החוב הממשלתיות יטפסו. עם זאת, הממשל האמריקאי לא יהסס לפעול אם ירגיש שתשואות האג"ח עולות מוקדם ומהר מדי. המשמעות המעשית עבורנו היא, כי לא סביר שיירשמו רווחים באגרות החוב, אלה הממשלתיות או אלה של החברות (קונצרניות) בטווח הנראה לעין. הערכה זו נכונה לארה"ב, לאירופה ולישראל. מנגד, כפי שראינו במשברים קודמים, זהו הכלי האפקטיבי ביותר להגנה מתנודתיות בשוק המניות.
ניתן לומר שמאז שהחל המשבר בשוק ההון, אי שם ב-19 בפברואר, השקעה ב"קצוות" עבדה, ואילו "המרכז" מעט פחות. למה הכוונה? משקיעים מאוד סולידיים, שלא היו מעוניינים כמעט בחשיפה לשוק המניות היו מוגנים כמעט לחלוטין מהירידות בשוק ההון בשיא המשבר, ועדיין הצליחו ליהנות מעט מהסנטימנט החיובי מאז שהחל התיקון בשווקים ובסיכום התקופה, רשמו תשואה חיובית. כך גם משקיעים אגרסיביים יחסית. משקיעים אלה רשמו בתחילת המשבר הפסדים, אך ברוב המקרים החזירו אותם, ואף רשמו רווחים. לעומתם, למשקיעים שרצו מעט סיכון, הייתה הגנה חלקית בתחילת המשבר, אך גם השתתפות חלקית בעליות השערים בחודשים האחרונים. בסיכום התקופה הם עדיין מאוזנים או שרשמו הפסדים לא גדולים. עם זאת, בפרק הזמן שחלף מאז שיא המשבר אנו רואים שהתשואות הן חיוביות, ובהתאם לרמת הסיכון בתיקים. נקודת הזמן בה אנו נמצאים אולי לא משקפת זאת, אך ניסיון העבר מלמד, כי לאורך זמן רמת הסיכון מתכתבת עם התשואות בתיקים.
אין ספק כי שילוב של תמיכה פיסקאלית (תקציבית) ומוניטארית (בעזרת הריבית), ביחד עם התחלה של חיסון האוכלוסייה ב-2021, ואולי אף בשלהי 2020, הן קריטיות לחזרה לשגרה כלכלית. הן גם הסיבה לאופטימיות השוררת בשווקים. עם זאת, המתח בין הציפיות לבין התוצאות בשטח יביא לתנודתיות בשווקים במהלך השנה הקרובה. אין לדעת ידם של מי תהיה על העליונה, האופטימיים שמביטים אל סוף המשבר, או הפסימיים שידגישו את הפער בין הרצוי למצוי. בכל מקרה, אנו מאמינים כי השקעה מפוזרת, בהתאם לתיאבון לסיכון שלכם, תביא לתוצאות חיוביות לאורך זמן.