חזרו אליי

הכלכלה הריאלית מול מצב השווקים

הנתונים הכלכליים החלו לזרום – והם שליליים. איך יגיבו השווקים?

בשבועות האחרונים התפרסמו נתונים כלכליים לרבעון הראשון של 2020. אלה מעידים על עוצמת הפגיעה של משבר הקורונה בכלכלה העולמית. צמיחה שלילית בתוצר הלאומי הגולמי, אבטלה ברמות שיא, ומדדי פעילות ייצור ושירותים מצביעים על האטה חריפה, כמעט עד כדי עצירה, בפעילות הכלכלית העולמית. בשוקי ההון לא התרגשו במיוחד -  ממחצית חודש אפריל ועד לתחילת מאי המדדים המשיכו לטפס ומאז תחילת מאי הם "מדשדשים", כלומר לא עולים אך גם לא יורדים.

איך מיישבים את הסתירה בין הנתונים הכלכליים לבין התנהגות שוק ההון?

כשישנן סברות רבות ליישוב הסתירה. לדוגמא, נתון כלכלי רע, המלווה בעליות שערים, כמו למשל שעור האבטלה לחודש אפריל בארה"ב, שעמד על 14.7%(!) היה "פחות רע מהציפיות" וכנראה ש"סימן את הגרוע מכל".  סברה אחרת היא כי האופטימיות בשוק מושפעת מהיציאה מהסגר, ותחילת החזרה לפעילות כלכלית. אין ספק כי חזרה לפעילות כלכלית, גם אם ברמה נמוכה מזו אליה התרגלנו לפני המשבר היא חדשות טובות, אך נזכיר שברבעון הראשון היו חודשיים בהם תפקדה הכלכלה העולמית במלואה, ופחות מחודש של סגר. לעומת זאת, בחודש אפריל, המהווה שליש מהרבעון השני, כמעט כל העולם היה בסגר, ואכן הנתונים שהתפרסמו לגביו היו שליליים מאוד. החזרה לשגרה בחודשיים הקרובים, היא זו שתקבע את כיוון הכלכלה.

אז בכל זאת – לאן פנינו?

השורה התחתונה היא שכמעט בלתי אפשרי לחזות את כיוון השווקים בטווח הקצר - זה נכון באופן כללי ובוודאי בסיטואציה של משבר. כפי שכתבנו בעבר, קיימים שני משתנים משמעותיים שיקבעו את כיוון השוק בעתיד. האחד הוא אמון השוק במחויבות הממשלות והבנקים המרכזיים לתמוך בכלכלות, להגדיל את תמיכתן במידת הצורך, ולא לסגת עד שהמשבר יהיה מאחורינו. המשתנה השני הוא התפתחות הוירוס, ובמידת הצורך חזרה לאחור במדיניות הסגר. בכל העולם החלו בהקלות שונות וחלק מהמדינות אף נמצאות בתהליך של יציאה מהסגר, וחזרה לשגרה. עם זאת, תהליכים אלה מלווים בסיכונים:  חזרה מהירה מדי עלולה להביא לגלי הדבקה נוספים. לעומת זאת, חזרה איטית מדי תכביד על הכלכלה, העובדים ובעלי העסקים. ככל ששני התנאים יתקיימו, הכלה של הוירוס ואמון מלא של השוק במחויבות לתמיכה בכלכלה, סביר שכיוון השווקים יהיה חיובי. לעומת זאת, גלים נוספים ומשמעותיים של הדבקה, חזרה לסגר, ובמידה רבה אובדן אמון בממשלות ובבנקים המרכזיים יביאו לתנודתיות ולירידות בשווקים.

מה נכון לעשות היום? איך נכין את תיק ההשקעות לעתיד?

אנחנו ממשיכים להאמין כי פיזור בין נכסים שונים, מניות ואגרות חוב בישראל ובחו"ל מניב לאורך זמן את התשואה האופטימלית, לפי רמת הסיכון שהגדרתם. אך במיוחד בימים אלה אנו לא קופאים על השמרים. לאחרונה, ביצענו בחינה של פוטנציאל ההתאוששות בשווקים השונים, והגענו למסקנה כי השקעה במדד המניות S&P500 בארה"ב עדיפה על חשיפה לשוק המניות העולמי. זאת בשל התמיכה המסיבית וחסרת התקדים של הממשל האמריקאי והבנק המרכזי בארה"ב בכלכלה ובשווקים הפיננסים, המציבה אותה בתנאים טובים להתאוששות מן המשבר. כמו כן, חלק משמעותי מן המניות המרכיבות את המדד הן של חברות גלובאליות, שייהנו מהתאוששות בשווקים המתפתחים ובאירופה, לכשתגיע. לכן, התאמנו את התיקים למעקב אחרי מדד זה.

לאורך זמן, השקעה בשוק ההון משתלמת, גם אם יש תנודתיות בדרך.

גרף המציג את ביצועי מדד 500 המניות הגדולות בארצות הברית מ 1930 אשר מראה שלאורך זמן ההשקעה משתלמת