מדוע השווקים יורדים ומה כדאי לעשות?
ברביעי לינואר פורסם פרוטוקול וועדת הריבית של הבנק המרכזי בארה"ב (ה-FED). על פי הפרוטוקול, כל חברי הוועדה היו סבורים כי יש להעלות את הריבית בארה"ב.
מדוע העלאת ריבית מביאה לירידות בשוק המניות?
במרץ 2020, לאחר פרוץ משבר הקורונה, החלו הבנקים המרכזיים בעולם, ובראשם ה-FED, לספק תמיכה חסרת תקדים, בצורת רכישת אגרות חוב, לשווקים. הכסף הפך להיות מאוד זול, וכך המשקיעים החלו לקחת יותר ויותר סיכונים. מראש, התכנון היה שכשהכלכלה תתאושש, התמיכה תלך ותפחת. ההודעה על הצורך בהעלאת ריבית הפתיעה את המשקיעים, למרות שהיו לה מספר סימנים מוקדמים, והמשקיעים מגיבים. כך מאז ה-4 בינואר ועד ל- 26 בינואר, מדד S&P500 איבד 8.7% מערכו ומדד ת"א-125 איבד כ-1%. במקביל, מחירי אגרות החוב ירדו, וכתמונת מראה - התשואות שלהן עלו. תשואת אגרת חוב של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים עומדת על 1.8% לעומת 1% לפני שנה. עליית התשואות משקפת את הצפי לעליית הריבית בארה"ב.
אז מה עושים?
תקופות של תנודתיות הן חלק בלתי נפרד מעולם ההשקעות ומתרחשות בשווקים בתדירות גבוהה. אין לדעת מתי השוק יירגע ולאיזה כיוון הוא הולך. עם זאת, חשוב לציין, כי מצב החברות מצוין. בניגוד למשברים קודמים, דוגמת משבר 2008, החברות ניצלו את השנתיים האחרונות בכדי להתייעל ולגייס חוב בריבית נמוכה. תרחיש לפיו לירידות בשוק תהיה השפעה מהותית על הכלכלה קיים, אך בסבירות נמוכה. נזכיר כי בפעם האחרונה בה היה חשש אמיתי לכלכלה - הפד התערב, ובמידה ותרחיש הקיצון יתממש, הוא בהחלט יכול להתערב שוב.
תיקי ההשקעות בוידאה מוכנים גם לאפשרות של תנודתיות בשווקים ורמת הסיכון בהם מנוטרת כל יום. מודל ההשקעות שלנו בוחן את רמות התמחור בשווקים ואת רמת הסיכון בתיקים, ומבצע פעולות בהתאם, במידה והן נדרשות. יחד עם זאת, אנו מקפידים שלא לבצע פעולות מיותרות בתיקי ההשקעות, גם מכיוון שבחלק גדול מהמקרים הוכח שביצוע פעולות רבות עלול לפגוע בתשואות התיקים, וגם כדי להימנע מעלויות מיותרות. בשורה התחתונה, מומלץ לקחת אויר ולא להתרגש. לניסיון לתזמן את השוק עשוי להיות מחיר כבד. ההיסטוריה מלמדת שהשקעה בשוק ההון לאורך זמן מוכיחה את עצמה.