חזרו אליי

מדוע ממשיכות הירידות בשוק ההון?

העדכון התקופתי - יוני 2022

מתחילת חודש יוני פורסמו בארה"ב נתונים שהצביעו מחד על חוזקה היחסי של כלכלת ארה"ב, ובפרט נתוני תעסוקה חיוביים, ומאידך על אינפלציה שוברת שיאים. שילוב של תעסוקה גבוהה במשק עם אינפלציה גבוהה, הביא להערכות כי הבנק המרכזי בארה"ב ימשיך בהעלאות הריבית אותם החל בחודש מרץ וביתר שאת. מתחילת החודש איבדו המדדים בארה"ב ומדד המניות העולמי בין 7% ל-10%, את הירידה החדה ביותר רשם מדד הנאסד"ק, שנמצא בשוק דובי והשלים ירידה של מעל ל-30% מתחילת השנה. גם השוק הישראלי, שנהנה מחסינות יחסית עד לא מזמן הצטרף למגמה העולמית, מתחילת יוני איבד מדד ת"א-125 כ-7% מערכו ומתחילת השנה ירד בכ-10%. ירידות השערים אינן נחלתם רק של מדדי המניות, גם מחירי אגרות החוב נעים במגמה שלילית בד בבד עם עליית הריבית בישראל. אתמול (15 ביוני) הודיע הבנק המרכזי בארה"ב על העלאת ריבית בשיעור של 0.75% ובעקבות זאת התאוששו מעט מדדי המניות, אך התמונה הכללית עודנה מורכבת.

מדוע נרשמות ירידות שערים גם במדדי האג"ח הסולידיים?

העלאת הריבית היא כמעט הכלי היחיד, ובוודאי החשוב ביותר שיש לבנקים המרכזיים על מנת להילחם באינפלציה. כיוון שאגרת חוב היא מכשיר מבוסס ריבית, שמחירה יורד כשהריבית עולה, ולהיפך, מדדי אגרות החוב מגיבים באופן ישיר להעלאות הריבית במשק. בסביבה הנוכחית, הירידות בשוק המניות מלוות בירידות במדדי האג"ח, שנמצאים אצלנו בשיעור גבוה בתיקים שבסיכון נמוך. בתיקים אלה אנו משקיעים במדדי אג"ח בישראל, שנפגעו פחות ממקביליהם מעבר לים, אך עדיין מתחילת השנה נרשמו בהם הפסדים. נציין כי האינפלציה בישראל נמוכה באופן משמעותי ביחס לארה"ב ולאירופה (גם לאחר פרסום המדד לחודש מאי) ועומדת על כ-4% - נתון גבוה לכשעצמו, אך פחות ממחצית הקצב שנרשם בארה"ב ובאירופה ולכן גם מהלכי הריבית כאן סביר שיהיו מדודים ביחס לארה"ב. עם זאת, ככל שקצב האינפלציה ישאר גבוה, העלאות ריבית צפויות גם בישראל, ולכן בהחלט יתכן שמדדי האג"ח ימשיכו לספוג הפסדים בטווח הזמן הקצר. במובן זה יש לזכור כי קניה של מדד אג"ח בסביבת ריבית עולה, דומה לקניה של מדד מניות בזמן ירידות שערים - כשהריבית עולה אגרות החוב הופכות לזולות יותר, ולכן הן מהוות הזדמנות השקעה. במקרה של מדדי האג"ח, את הפירות על ההשקעות שיבוצעו היום נראה לאורך זמן, לאחר שהריבית תתייצב. נדגיש כי איננו צופים כי הריבית תגיע לרמת יציבות בחודשים הקרובים, ולכן נדרשת כאן סבלנות ואורך רוח.

כיצד אנחנו פועלים?

אנחנו יודעים שזה לא פשוט לראות ירידות בתיקי ההשקעות ואנחנו לוקחים את התפקיד שלנו כמנהלי תיקי השקעות באחריות וברצינות. שוק ההון הוא שוק תנודתי וחווה לאורך ההיסטוריה עליות וירידות. מדובר בשוק עם חוסר וודאות גבוה ולא ניתן לדעת מתי יחול שינוי מגמה. זו הסיבה שאנחנו דוגלים בפיזור השקעות ובונים תיקי השקעות מפוזרים, המאפשרים להקטין את התנודתיות ואת הסיכון ואיזון יותר גדול בתיקים.

חשוב לנו שתדעו שאנחנו כל הזמן עם יד על הדופק ולכן אנחנו מנטרים את תיקי ההשקעות שאנחנו מנהלים ברמה היומית. אנחנו מאמינים שהניסיון לתזמן את השוק עלול לפגוע בתשואות התיקים. מנהלי התיקים בוידאה בוחנים, בעזרת מודל ההשקעות שלנו, את רמות התמחור בשווקים ואת רמת הסיכון בתיקים, ומבצעים פעולות בהתאם, במידה והן נדרשות. חשוב לזכור שלא תמיד נכון לבצע הרבה פעולות ואנחנו מקפידים לבצע רק פעולות שנראות לנו מוצדקות לטווח הארוך.

מה אנחנו ממליצים לעשות?

למרות הקושי המובן להתעלם מהירידות בתיק ההשקעות, חשוב לנו להזכיר שהשקעה בשוק ההון משולה לריצת מרתון. בהסתכלות על שוק ההון על פני שנים רבות, כולל שנים של מפולות בשוק, אנחנו חוזרים ורואים שהשקעה לטווח ארוך בסופו של דבר מוכיחה את עצמה לאורך זמן. לכן ועל אף כל הקושי, אנחנו ממליצים למי שרואה בהשקעה שלו השקעה ארוכת טווח, לנשום עמוק, להתאזר בסבלנות ולתת לשוק את הזמן.