בשבועות האחרונים הוסרו המגבלות שהוטלו עקב התפרצות נגיף הקורונה בארה"ב, אירופה וישראל. הסרת המגבלות הביאה לעליה בתחלואה, שבעקבותיה, הוחזרו המגבלות, לפחות באופן חלקי. נראה שעוד חודשים ארוכים יחפשו ממשלות העולם את האיזון הנכון בין חזרה לשגרה של המשק, לבין צמצום התחלואה. בשוקי ההון חודש יולי היה הרביעי ברציפות בו רשמו מדדי המניות בעולם עליות שערים. ככל שהמדדים ממשיכים לטפס, כך מתגברת תחושת פחד הגבהים. אם כן, מה תומך בהמשך העליות בשוק? ומהם הסיכונים?
במהלך חודש יולי החלה עונת הדו"חות בארה"ב להיכנס להילוך גבוה. עד כה, מתוך כ-500 חברות במדד ה-S&P500 דיווחו כשני שליש מהחברות על תוצאותיהן לרבעון השני, מסוף מרץ עד סוף יוני, של 2020. תקופה זו כוללת את חודשי הסגר העולמי, והתוצאות משקפות במידה רבה את מצבה הכלכלי של ארה"ב. בשל היות חלק גדול מהן חברות גלובליות, הן מהוות, במידה מסוימת, אומדן למצב הכלכלי העולמי.
את הבדיקה של תוצאות החברות שדיווחו עד כה אנו מחלקים לשתיים: תוצאות בפועל, ועמידה בציפיות. בעוד התוצאות בפועל רחוקות מלהיות מזהירות, ירידה של כ-12% במכירות ושל כ-10% ברווחים המצטברים של כלל החברות, מול הרבעון השני של 2019, ה "הפתעה" היא חיובית. מול ציפיות האנליסטים, המכירות הפתיעו בכ-2% והרווחים הפתיעו בשיעור חריג של כ-22%. בתרגום חופשי, היה די ברור שמכירות החברות ירדו בחדות, אך החזאים לא צפו את מידת החיסכון שישיגו החברות כתוצאה מהתייעלות.
באופן מסורתי, השקעה באגרות חוב מהווה אלטרנטיבה סולידית להשקעה במניות. באופן מאוד כללי, הסיכון בהשקעה באגרת חוב נמוך מזה שבהשקעה במניה. ישנן דוגמאות הפוכות, אך לא נרחיב בנושא הפעם. השקעה באגרת חוב סולידית מניבה היום תשואה אפסית, גם לטווחים ארוכים, ומעודדת את המשקיעים לקחת סיכון באלטרנטיבות המסוכנות יותר.
הסיכון הראשון והעיקרי לכלכלה ולשווקים הוא העליה בתחלואה. כפי שנוכחנו, כשהמגבלות הוסרו המשק חזר לתפקוד, והכלכלה החלה להתאושש וכך גם החברות והשווקים. אך תוצאה כמעט בלתי נמנעת של הסרת המגבלות היא עליה בתחלואה, שמביאה להחזרה של המגבלות, פגיעה בכלכלה וחוזר חלילה. הסבירות להטלת סגר מלא לתקופה ארוכה היא נמוכה. אך לא ניתן לפסול תסריט כזה לחלוטין.
הסיכון השני והמשמעותי שהתווסף לשוק הוא הסכסוך בין סין לארה"ב, שעלה מדרגה. נראה כי לקראת הבחירות, שיתקיימו בחודש נובמבר, הממשל בארה"ב החליט לסמן את סין כנבל שבאשמתו מתפשטת המגיפה בעולם, וסין לא נשארת חייבת. כל אמירה של מעצמה אחת כנגד השנייה, ובוודאי נקיטת צעדים כגון סגירת נציגויות דיפלומטיות של המדינה השניה, גורמות לרעש בשוק, ופוגעות בביטחון המשקיעים.
אז אם הסיכון גבוה? ובהשקעה סולידית אין פוטנציאל – אז מדוע להשקיע? כפי שאמרנו בעבר אין לנו שום דרך לחזות מה יקרה בכלכלה ובשווקים. עם זאת, אנו יכולים לומר שבמצב הנוכחי בשביל אותו פוטנציאל רווח, צריך לקחת קצת יותר סיכון, לעומת המצב לפני מספר חודשים. בכל מקרה, תמיד נזכור, השקעה בשוק ההון לאורך זמן תוך פיזור בין נכסים שונים, מניות ואגרות חוב בישראל ובחו"ל מניב את התשואה האופטימלית, לפי רמת הסיכון שהגדרתם.