חזרו אליי

תשואה גבוהה - איך תשלמו על זה פחות?

כל אפיק של ניהול השקעות כרוך בעלויות, אפילו אם אתם מנהלים את התיק שלכם  בעצמכם. מכירה וקנייה של ניירות ערך כרוכה בעמלות, החזקת חשבון ניירות ערך עולה כסף וכמובן גם הזמן שלך שווה כסף. 

גם כשמישהו אחר מנהל את ההשקעות שלנו זה עולה כסף. חלק מהעלויות שלו, בעיקר עלויות קנייה ומכירה של ניירות ערך נמוכות יותר כי הוא משיג הנחת כמות, אבל מצד שני יש את שכרו ושכר צוותו, המשאבים שבהם הם משתמשים, עלויות השיווק והפרסום שלהם ועוד. ולעלויות האלה יש השפעה משמעותית על הרווחיות של תיק ההשקעות שלנו. אפשר להדגים את זה בקלות. 

נניח שיש לכם תיק של 100,000 שקל שמניב תשואה של 5% בשנה, כל שנה. במצב של אפס עלויות, בחלוף חמש שנים, הרווחים שלכם יעמדו על 27,628 שקלים - 5,000 שקלים בשנה הראשונה, 5,250 בשנה השנייה (כי הרי שווי התיק גדל ב-5% בעקבות רווחי השנה הראשונה) וכן הלאה.

2% זה מעט?

עכשיו נניח שהעלויות שלכם הן 2% בשנה. זה מעט? הרבה? העלויות, כמו התשואות, מתנהגות כ"ריבית דריבית", כלומר מצטברות משנה לשנה. בדוגמה שלנו, התשואה שלכם חיובית ולכן שווי התיק עולה משנה לשנה - ולכן גם הסכום השקלי של העלויות. כמה? כ-11,700 שקלים בדוגמה שלנו. במלים אחרות, בגלל העלויות, הרווח מהתיק ירד בכ-42% - מ-27,628 שקלים ל-15,927 שקלים.

התרשים ממחיש את חשיבות העליות כחלק מהרווח הנקי. עבור תיק של 100 אלף ש

התרשים הזה ממחיש כמה עלויות שנראות ממבט ראשון נמוכות עשויות לנגוס נתח גדול מהרווחים שלנו, אבל גם מרמז על עוצמת ההשפעה של עלויות נמוכות יותר. נניח לצורך העניין שבמקום 2%, העלויות היו 1%. זה לא נראה הרבה, 1%, אבל הרגע למדנו שזה מטעה.

במקרה הזה, הרווח ברוטו יהיה כמובן זהה, 27,628 שקלים. אבל העלויות הכוללות יירדו מ-11,701 שקלים ל-5,963 שקלים והרווח נטו קפץ מ-15,927 שקל ל-21,665 שקלים. במלים אחרות, ירידה בעלויות מ-2% ל-1% הקפיצה את הרווח נטו ב-37%.

תרשים הממחיש איך ירידה של 1% בעלות מקפיצה את הרווח נטו ב 37%. ירידה מ 2% ל 1% בעלות ניהול תיק של 100 אלף שקל אשר מניב תשואה של 5% בשנה. רווח נטו צומח מ 15927 ל 21665.

הידע הזה מסייע למשקיעים לבחור באסטרטגיית ההשקעה המתאימה, אבל פה יש בעיה נוספת. חלק מרכיבי העלויות נראים מאוד לעין ומתפרסמים בכל מקום. אבל יש חלקים שלעתים נסתרים.

שימו לב: יש גם עלויות סמויות

דמי הניהול הם עלות גלויה. פעמים רבות מנהלי השקעות משתמשים בדמי הניהול שלהם כדי לפרסם את עצמם. מה שלפעמים מתגלה בנבירה בדו"חות מפורטים יותר, כמו דו"חות שנתיים, הוא עלויות נוספות, המכונות עלויות ניהול השקעה - בדרך כלל עלויות הכרוכות בביצוע פעולות פיננסיות שוטפות, כגון קנייה ומכירה של ני"ע. המספרים יכולים להיות גדולים. לדוגמה, מחקר אמריקאי מ-2013 מצא שבארה"ב, שיעור העלויות האלה דומה בסדר גודל לשיעור דמי הניהול.

לפעמים, יש מנהלי תיקים שמשתמשים בהבדלים בין עלויות גלויות לעלויות סמויות כדי לערפל מידע שחשוב מאוד למשקיעים - עד כדי הגעה לניגודי אינטרסים ממשיים. לדוגמה, מנהלי תיקים יכולים להתהדר בכך שדמי הניהול שלהם - החלק הגלוי של העלויות - נמוכים. יש בזה יתרונות שיווקיים ברורים. אבל במקביל, הם ירכשו לתיקי הלקוחות מכשירים פיננסיים שהם עצמם מייצרים ומוכרים, למשל קרנות בניהולם, שבהם הם גובים עמלות. כך הם נהנים מתוספת הכנסות ש'מתערבבת' בתוך החלקים הסמויים. נזק אפשרי נוסף הוא שהפרקטיקה הזו עלולה למנוע מהלקוחות מכשירים פיננסיים של מנהלים אחרים, , שעשויים להיות מתאימים ומוצלחים יותר.

לסיכום:

עכשיו התמונה קצת יותר ברורה. ראשית, לעלויות ישנן השפעות עצומות, במיוחד לאור ההטעיה שבשיעורן הנראה נמוך. 2% לשנה זה לא מעט - ולהורדה של שיעור העמלות, אפילו בפחות מ-1% - יכולה להיות השפעה דרמטית על הרווח שלכם נטו. לכן, המידע על העלויות חשוב. שנית, לשקיפות ולזמינות הנתונים יש ערך עצום. כשאתם בוחרים אפיק השקעה, ודאו שאתם מכירים את כל רכיבי העלויות - ויודעים להעריך אותם.

לבסוף, ודאו שמנהלי ההשקעות שלכם לא רק מודעים לעלויות הסמויות ומכירים את כולן , אלא גם בוחרים את ההשקעות שהם מבצעים עבורכם בהתחשב בעלויות הסמויות האלה.


רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות

לשאלון >>