כניסה לשוק ההון – מה החששות העיקריים?
כיום, כאשר ניתן לפתוח תיק השקעות בסכומים קטנים יחסית (של כמה עשרות אלפי שקלים), האופציה של השקעה בשוק ההון זמינה בפני רבים יותר מבעבר. בנוסף, בתקופה של אינפלציה גבוהה וחוסר יציבות כללית בשווקים - יותר ויותר אנשים מחפשים כיצד למקסם את שווי הכסף שברשותם, ובוחנים, בין השאר, את האפשרות של כניסה לשוק ההון.
למרות זאת, עדיין יש חסמים לא מעטים המונעים מפני אנשים רבים את הכניסה לשוק ההון. מה הם אותם חששות עיקריים וכיצד ניתן להפיג אותם, או לפחות לצמצם אותם?
1. החשש מהפסד:
כל מי שמשקיע את כספו, בכל אפיק השקעה שהוא, מחפש באופן טבעי השקעות בטוחות - כאלו שימזערו את הסיכון להפסד ויניבו תשואה גבוהה. השקעה בשוק ההון כרוכה בסיכון, אין ספק. שוק ההון הוא תנודתי, ומתאפיין בירידות ועליות לאורך השנים. השנים האחרונות (2020-2022) הוכיחו ביתר שאת עד כמה אירועים גלובליים ומקומיים משפיעים על שוק ההון - מגיפה עולמית, מלחמה באוקראינה, מצב ביטחוני מקומי לא יציב - הם רק כמה דוגמאות בולטות לאירועים שיצרו תנודות משמעותיות בשווקי ההון השונים.
את הסיכונים האלו ניתן למזער על ידי בניית תמהיל של תיק השקעות המתאים לצרכים שלכם ולרמת הסיכון שאתם מוכנים לספוג. אחת הדרכים למזער את הסיכון להפסד היא להעדיף פיזור השקעות. פיזור השקעות ניתן לייצר, בין השאר, על ידי השקעה בקרן נאמנות. דרך נוספת, היא להתמקד בהשקעות פסיביות - כאלו העוקבות אחר מדדים ומחקות את התשואה שמציגים המדדים אחריהם הן עוקבות. מחקרים שונים, ביניהם גם מחקר שערכנו אנחנו ב-VIDEA, מראים כי השקעות פסיביות עדיפות על השקעות אקטיביות, לאורך זמן.
2. בחירת המועד המתאים לכניסה לשוק:
כפועל יוצא של החשש מהפסד, אנשים רבים חושבים כי אם יתזמנו את מועד הכניסה לשוק והיציאה ממנו - יוכלו לצמצם את ההפסדים, ו/או למקסם רווחים. התפיסה הזו מקורה בטעות. אין יכולת לתזמן את השוק, ולכן מי שחושב כי יוכל לצמצם הפסדים על ידי יציאה מהשוק ברגע המדויק - טועה, וטעות זו יכולה לגרום להפסדים משמעותיים.
תיק השקעות מומלץ הוא כזה המתכנן השקעה לטווח ארוך - ככל שההשקעה היא לטווח ארוך יותר, כך מצטמצם הסיכון להפסד. לכן, בהשקעה בשוק ההון לטווח בינוני – ארוך, אין באמת מועד מתאים או נכון לכניסה לשוק. כך או כך תחוו תקופות של ירידות ותקופות של עליות, כאשר בטווח הארוך השאיפה היא שתיק ההשקעות שלכם ישיא תשואה נאה.
3. חוסר היכרות עם התחום:
הזמינות היחסית של הכניסה לשוק ההון הופכת אותו לנגיש לכולם, לכאורה. למרות נגישות זו, עדיין נדרשת הבנה בשוק זה כדי לנהל את ההשקעות בחוכמה ולהימנע מטעויות שעלולות לגרור הפסדים, בעיקר עבור מי שבוחרים לנהל את תיק ההשקעות שלהם בעצמם. ניתן להעשיר את הידע על ידי מעקב אחר כלי תקשורת כלכלית, של ספרות מקצועית רלוונטית, דוחות כספיים ושל מקורות מידע נוספים המקנים הבנה במושגים בסיסיים בשוק ההון. כמו כן ניתן כמובן להשתתף בקורסים שונים המקנים ידע בסיסי המאפשר למשקיע המתחיל להיות מסוגל לעקוב אחרי ההשקעות שלו. חשוב לזכור שלא מדובר בהקניית ידע חד פעמית - מי שבוחר לנהל את ההשקעות שלו באופן עצמאי, צריך להיות "עם יד על הדופק" ולהישאר מעודכן כל הזמן במצב השוק ומצב החברות בהן הוא משקיע.
אבל, במקביל, חשוב לדעת כי השקעה בשוק ההון לא מחייבת אתכם להיות בעל ידע פיננסי מעמיק. מי שלא יכולים / לא רוצים להעשיר את ההבנה שלהם בשוק ההון או להישאר מעודכנים כל הזמן - יכולים לבחור באופציה של ניהול תיקי השקעות על ידי גוף מקצועי המוסמך לכך. גופים אלו ינהלו עבורכם את ההשקעות שלכם בהתאם לצרכים שלכם, ולהגדרות שלכם את רמת הסיכון שתהיו מוכנים לספוג.
4. חוסר זמן:
השקעה בשוק ההון אינה חייבת להיות מטלה שואבת זמן. לא כל מי שמשקיע בשוק ההון יכול או רוצה לעקוב מדי יום במשך שעות אחרי השווקים השונים ברחבי העולם, ולראות כיצד התנודות בהם משפיעות על תיק ההשקעה שלו. כאמור, ניתן לבחור באופציה של תיק מנוהל, ולהניח לגוף המנהל את ההשקעות שלכם לפעול בהתאם לאינטרסים שלכם.
בנוסף, כאשר בוחרים בהשקעה לטווח ארוך, וכאשר מבינים כי אין יכולת לתזמן את השוק, לא צריך לעקוב אחרי המתרחש בשוק ההון בכל רגע נתון, אלא פשוט לתת להשקעה שלכם "לעבוד". חשוב לזכור שדווקא שינויים תדירים בהרכב ההשקעות יכולים לפגוע בביצועי התיק.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>