מושגים מרכזיים בשוק ההון - מתחילים בבסיס
שוק ההון הוא תחום רחב, ויש לו השפעה ישירה על הכסף של כל אחד ואחת. תחום זה כולל מושגים רבים שחשוב להכיר, לפחות ברמה הבסיסית. כדי לעשות לכם סדר, איגדנו כמה מושגים עיקריים, ואת ההסבר שלהם:
שוק ההון:
הזירה בה נפגשים גורמים הזקוקים למימון וגורמים המעוניינים להשקיע. הגורמים הזקוקים למימון יכולים להיות חברות עסקיות וממשלות, והגורמים המעוניינים להשקיע עשויים להיות משקיעים פרטיים או גופים ציבוריים / עסקיים. שוק ההון כולל מערכת של גופים פיננסיים שונים המתווכים בין הצדדים ומניעים את עיקר הפעילות בו, ביניהם בנקים, ברוקרים, חברות ביטוח ועוד.
בורסה:
חלק מרכזי בשוק ההון. הבורסה היא זירה מסודרת ומפוקחת למסחר בניירות ערך שונים, הקיימת במדינות רבות, ומהווה את הפלטפורמה דרכה נפגשים קונים ומוכרים בשוק ההון. בחלק מהמדינות פועלות במקביל מספר בורסות המתחרות זו בזו. בישראל פועלת הבורסה לניירות ערך בתל אביב, ונסחרות בה למעלה מ-450 חברות (נכון לתחילת 2021). בורסות מובילות בעולם הינן נאסד"ק (NASDAQ) - זירת מסחר מקוונת הפועלת מארה"ב ונחשבת לזירה המרכזית עבור חברות טכנולוגיה; בורסת ניו יורק (NYSE) - בה נסחרות למעלה מ-2,800 חברות; בורסת לונדון (LSE) - בה נסחרות למעלה מ-1,300 חברות; בורסת הונג קונג (SEKH), הבורסה השנייה בגודלה באסיה בה נסחרות למעלה מ-2,500 חברות (הנתונים לגבי בורסת ניו יורק, לונדון והונג קונג נכונים לסוף 2020).
נייר ערך:
מוצר בעל ערך כספי שניתן לסחור בו. נייר ערך יכול להיות מניה, אגרת חוב ועוד. השווי של נייר הערך נקבע בהתאם לביקוש ולהיצע שלו, ומשתנה בדרך כלל מדי יום. המסחר בניירות ערך מתקיים בבורסה.
מניה:
נייר ערך המאפשר לחברות הנסחרות בבורסה לגייס הון מציבור המשקיעים. רכישת מניות הופכת את הרוכשים לשותפים בחברה, בהתאם לחלק היחסי שהם מחזיקים בה.
מדדי מניות:
מדדים המאגדים קבוצות מניות שונות, שהשינויים בהם מציינים את הרווח או ההפסד למשקיעים. בין המדדים הבולטים: מדד ת"א 125 - עוקב אחר 125 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסה בתל אביב; מדד S&P 500 - עוקב אחר 500 חברות ותאגידים אמריקאים גדולים מסקטורים שונים ונחשב לאחד המדדים המשפיעים בעולם; מדד נאסד"ק 100 - עוקב אחר 100 החברות בעלות השווי הגבוה ביותר בבורסת הנאסד"ק; מדד הדאו ג'ונס - עוקב אחרי 30 חברות ענק הנסחרות בבורסה בניו יורק.
אג"ח ממשלתיות:
אגרות חוב ממשלתיות הן ניירות ערך, שמהוות התחייבות לתשלום חוב, שמנפיקות ממשלות במטרה לגייס כסף מהציבור. ממשלות זקוקות לכסף על מנת לממן את ההוצאות שלהן, ולרוב כספי המיסים שהן מקבלות אינם מכסים את כל הצרכים. לשם כך נועדו אגרות החוב – הן מאפשרות לממשלה ללוות כסף מהמשקיעים בהווה ולהחזיר את החוב בעתיד, לפי לוח תשלומים ותנאי תשלום ידועים מראש. אגרות חוב ממשלתיות נחשבות לרוב לנייר ערך סולידי ביחס לניירות ערך אחרים כמו מניות, אך עובדה זו תלויה ברמת הסיכון של הממשלה שהנפיקה את האגרות. ככל שהמשקיעים מעריכים שהסיכון שאותה ממשלה לא תחזיר את החוב בעתיד גבוה יותר, כך הם ידרשו תשלום גבוה יותר על מנת להחזיק באגרת לאורך השנים והאיגרת תיחשב מסוכנת יותר.
אג"ח קונצרניות:
אגרות חוב קונצרניות הן ניירות ערך, שמהוות התחייבות לתשלום חוב, שמנפיקות חברות עסקיות במטרה לגייס כסף מהציבור / משקיעים. בדומה לממשלות, גם לחברות יש צרכי מימון שונים בהווה, אשר מקורותיהן העצמיים לא מספיקים לממן. באותו אופן שתואר בהקשר של אגרות החוב הממשלתיות, חברות מציעות למשקיעים להלוות להן כסף בהווה ולקבל אותו בעתיד, לפי תנאים ידועים מראש. גם אגרות חוב של חברות עשויות לגלם רמות סיכון משתנות, לפי הסיכון שמעריכים המשקיעים שקיים באי היכולת של החברה לשלם את חובה בעתיד.
קרנות נאמנות:
מכשיר שמאפשר השקעה משותפת, באמצעות מנהל הקרן, בניירות ערך שונים. מדיניות ההשקעה בקרן הנאמנות נקבעת מראש. להרחבה בנושא קרנות נאמנות.
קרנות מחקות:
קרנות מחקות הן קרנות נאמנות שמבוססות על השקעה עוקבת מדדים של ניירות ערך (למשל, מדדי מניות או אג"ח), ומשקיעות תוך היצמדות לשינויים במדד שאחריו הן עוקבות. לקרנות מחקות יש דמי ניהול קבועים וידועים מראש, והמחיר שלהן נקבע בנקודת זמן אחת במהלך היום. למחקר בנושא יתרונות ההשקעה בקרנות מחקות.
קרנות סל:
קרנות סל הן מוצר פיננסי המחקה מדדים של ניירות ערך (למשל, מדדי מניות או אג"ח). קרן סל מבטיחה למשקיע תשואה קרובה לתשואת המדד אחריו היא עוקבת. ישנם סוגים מיוחדים של קרנות סל מעבר לקרנות הסל ה"רגילות", כמו קרנות סל בחסר (העוקבות אחר מדד באופן הפוך - כשהוא יורד הן עולות); קרנות סל ממונפות (המבטיחות מינוף על ביצועי המדד, כלומר להשיג תשואה גבוהה מתשואת המדד ברמת סיכון גבוהה יותר) ועוד. לקרן סל יש דמי ניהול קבועים ודמי ניהול משתנים התלויים בביצועים. המחיר של קרן סל משתנה גם לאורך היום בניגוד לקרן המחקה. להרחבה בנושא ההבדל בין קרנות מחקות לקרנות סל.
ניהול תיקי השקעות:
חשבון ניירות ערך המנוהל על ידי גוף מקצועי בעל רישיון לניהול תיקים מטעם רשות ניירות ערך. מנהל ההשקעות מקבל מהלקוח ייפוי כוח לניהול ההשקעה, ועושה זאת תוך התאמה לצרכיו של הלקוח, לנכסיו ולרמת הסיכון אותה הוא מוכן לספוג.
Robo Advisor:
פלטפורמה דיגיטלית המספקת ייעוץ פיננסי מבוסס אלגוריתם. בעולם קיימים מספר כלים מסוג זה שמנהלים נכסים בשווי עשרות מיליארדי דולרים, נכון ל- 2021. בארץ התחום החל להתפתח ב-5 השנים האחרונות מאז שהתירה רשות ניירות ערך לספק שירות של ייעוץ השקעות או ניהול תיקים באמצעים דיגיטליים.
רוצה לגלות איך נראה תיק ההשקעות שמתאים בדיוק לך?
רק 8 שאלות פשוטות, והצעה לתיק השקעות אצלך בלי שום התחייבות
לשאלון >>